Голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук відновив роботу Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування, до складу якої входять голови районних рад, міські голови міст обласного значення, заступники голови облради та інші. Під його головуванням відбулось перше її засідання у сьомому скликанні, на якому визначилися із представником Рівненщини у Правлінні Асоціації районних та обласних рад, внесли пропозиції до плану роботи Координаційно-консультативної ради, обговорили особливості формування місцевих бюджетів на 2017 рік.


— Такі засідання повинні проходити частіше, представники місцевого самоврядування мають обмінюватися думками, виробляти спільну позицію щодо реформування місцевого самоврядування в області. Важливо також налагодити тісну співпрацю з органами виконавчої влади, адже ми несемо спільну відповідальність за розвиток Рівненщини, за якість життя її мешканців, — наголосив голова обласної ради Микола Драганчук.


Учасники Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування домовилися зустрічатися регулярно, переважно у форматі виїзних засідань у територіальних громадах області. Також учасники надали пропозиції до плану роботи координаційної ради. Здебільшого це питання, які потребують додаткових роз’яснень чи вирішення, також запланували ознайомлюватися із кращими практиками діяльності об’єднаних територіальних громад.


На засіданні обговорили основні показники життєдіяльності області у 2017 році. Заслухали директора департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідію Біляк, яка поінформувала про основні зміни у формуванні дохідної та видаткової частин місцевих бюджетів. Навантаження на видатки місцевих бюджетів у наступному році зросте, зокрема, здійснюватиметься оплата комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я, а також заробітна плата педагогів. Професійно-технічні навчальні заклади також будуть утримуватись за рахунок місцевих бюджетів. Тож оптимізації видатків та реформування галузей не уникнути.


Голови районних рад назвали низку законодавчо не врегульованих питань щодо фінансування районних лікарень, закладів культури та освіти, які можуть залишитись у 2017 році без необхідної фінансової підтримки. Тож за результатами обговорення цього чутливого питання вирішили звернутись до уряду щодо збалансування видаткової частини місцевих бюджетів 2017 року.


Ірина БОВСУНЮК, начальник відділу контролю та інформаційно-аналітичної роботи Рівненської обласної ради.