Поліція Рівненщини розповсюдила повідомлення про зникнення 35-річного жителя села Гориньград Рівненського району Андрія Артвінського, оголосивши його в розшук. Про зникнення брата у поліцію повідомила його сестра четвертого грудня близько 18-ї години. Андрій Артвінський працював на будівництві на вулиці Київській,67 у Рівному, що біля торгового центру "Арена". Востаннє його бачили на роботі увечері другого грудня, після чого він зник і на зв'язок не виходив, йдеться у повідомленні про розшук чоловіка, розповсюдженому відділом комунікації поліції Рівненської області для ЗМІ. У ньому також повідомили, що слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України, з'ясовують усі обставини безвісти зниклого чоловіка, а також просять усіх, кому відома будь-яка інформація про місце перебування Андрія Артвінського, повідомити на спецлінію "102".

 

Отримавши таке повідомлення, журналісти місцевих видань спробували провести свої журналістські розслідування щодо долі Андрія. І почали з опитування його родини. 

 

- Поїхав бідний на роботу. Нема-нема, нема-нема - вже переживаю. Дзвонимо. Телефонні гудки йдуть, а ніхто не піднімає трубку. Ніхто. На другий день дзвонимо знову - знову гудки йдуть, а ніхто не піднімає трубку, - розповіла журналістам матір зниклого Андрія Леся Хотенчук, як і про те, що пізніше не стало мобільного покриття з його номером, а згодом до неї навідалося керівництво будови, де підробляв її син: 

 

- Приїхало начальство його. Просили пробачення, щоб я їх простила. А я кажу - привезіть мені тіло сина, чи може ви бачили, де він і шо. Мовчать. [...] Кажу, привезіть мені дитину, або покажіть, чи вона є-немає. Кажу ще: у нього дитятко - хлопчик - сім років. Кажу, без матері росте, він його виховує. "Добре, ми вам предлагаємо гроші, поміч, привеземо його, все, поможемо похоронить його. Поможем дитині, щоб мало копійку дитя". І поїхали.

 

Леся Хотенчук розповіла журналістам, що пізніше до неї приїжджали ще з будови, втішали, пропонували гроші, тільки щоб вона "не подавала в поліцію"...

 

Щодо поліції, то у розповсюдженому відеокоментарі начальник Рівненського міського відділу поліції підполковник Василь Артемович Зелінський розповів:

 

- В процесі аналізу відомостей, отриманих від рідних, і повного об`єктивного дослідження обставин події при обстеженні будівництва, ми все-таки схиляємося до думки, що з Андрієм стався нещасний випадок - падіння з висоти. Звичайно, точніше ми могли б говорити після експертиз та обстеження тіла. Тож зараз всі сили кинули на пошук тіла.

 

Тільки повне і неупереджене розслідування цієї справи зможе підтвердити компетентність оновленої поліції, що реформи у ній таки відбулися. Зробити це поліцейським буде дуже нелегко, оскільки будова, де сталася трагедія, пов`язана з дуже впливовими і заможними у Рівному людьми. Тож інтуїція підказує, що на рідних Андрія Артвінського теж чекає тривала боротьба за справедливість. Але зараз дуже важливо знайти його тіло, щоб не було так, як тій приказці: "нєту тєла - нєту дєла". 

 

До речі, цей випадок може стати приводом для контролюючих органів перевірити офіційність працевлаштування людей, щоб ті ( також їх сім`ї, як у випадку із 7-річним сином Андрія Артвінського) мали соціальні гарантії на випадок ось такої біди, щоб за кожного з них працедавцем сплачувались податки; дотримання правил техніки безпеки на виробництвах.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України