Днями до Ізяслава Хмельницької області, де відбуваються ІХ Річинські читання з міжнародною участю, присвячені століттю Ізяславської районної лікарні, від Тернопільщини поїхали вшанувати нашого славного земляка представники Кременецького медичного училища ім. Арсена Річинського.

 

Арсен Річинський -- громадський, політичний і церковний діяч, композитор, фотограф, краєзнавець, лікар. Народився 25 червня 1892 у селі Тетильківці Кременецького повіту Волинської губернії (тепер це територія Шумського району Тернопільської області).

 

У 1917--1920 роках Арсен Річинський виконував обов'язки лікаря Ізяславської повітової лікарні. В Ізяславі він долучається до участі у визвольних змаганнях. Тут його обирають головою Ізяславського повітового земства. Він є редактором часопису "Нова дорога", одним з найактивніших діячів "Просвіти", організовує вчительський хор.

 

Ім'я Арсена Річинського розпочало новий етап і в історії Кременецького медучилища, що на Тернопільщині. За ініціативи відділення релігієзнавства інституту філософії ім. Г. С. Сковороди Академії наук України 22 квітня 1998 року в училищі були проведені перші Річинські читання, у яких взяли участь науковці не лише з Тернопільщини, а й з Києва, Володимира-Волинського, Луцька, Рівного.

 

Тоді було створено постійно діючий оргкомітет Річинських читань, головою якого обрали директора медучилища П. Є. Мазура. Також було порушено питання про присвоєння імені лікаря-вченого Арсена Річинського Кременецькому медичному училищу. Відповідну постанову Кабмін прийняв у 1999 році.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України