Житомирська міська рада відзначила свято місцевого самоврядування днем відкритих дверей. Відвідувачів зустрічав «перший бургомістр» міста разом з іншими поважними особами (на знімку). Так житомирянам нагадали, що 1444 року привілеєм короля Казимира Ягеллончика місто отримало Магдебурзьке право, тобто значно більшу незалежність від центральної влади.

 

А на другому поверсі адмінбудинку відкрилася цікава фотовиставка — такої ще не було. На ній відомий у Житомирі краєзнавець заслужений журналіст України Георгій Мокрицький представив історію будинку міськради. Він був споруджений 1900 року як будівля Житомирського товариства взаємного кредиту. Обійшлося це в 100 тисяч рублів. Приміщення на першому поверсі здавалися в оренду під магазини. А на другому поверсі діяли музичні навчальні заклади — класи Житомирського артистичного товариства та Житомирського відділення Російського імператорського музичного товариства. Тож мистецьке життя міста ще багато років було пов’язане з цим будинком, де вчилися й викладали відомі українські композитори та музиканти. Тут прекрасний актовий зал, де співав навіть Федір Шаляпін. А на «музичних середах» виступали приїжджі й місцеві знаменитості. В 20-ті роки діяли різні театри, в тому числі й театр «ВЧК» імені Василя Манцева (керівника української «ЧК», якого згодом розстріляли як ворога народу). Житомирський театр при такій репресивній установі, як стверджує краєзнавець Г. Мокрицький, був єдиним на території всієї більшовицької Росії. Під час боїв за визволення Житомира від нацистських окупантів будівля зазнала значних руйнувань. Реконструкція закінчилася тільки 1959 року.


Ось так по одному будинку можна всю нашу історію вивчати...


У приміщенні міської ради для школярів було проведено майстер-клас з виготовлення новорічних іграшок для ялинок, які будуть встановлені на блокпостах у зоні АТО. А дорослі взяли участь в офіційному зібранні, під час якого активістам вручили відзнаки.


.
Житомир.


Фото з сайту http://www. vgolos. zt. ua