Із першими платіжками за новими тарифами українці замислилися: як заощаджувати, як ставати енергонезалежними. Однак дехто про тепле житло подбав заздалегідь. Серед таких — об’єднання співвласників гуртожитку (ОСГ) «Камелія», що на вулиці Київській, 20, у Рівному. У цьому мешканцям допомогла розроблена містом Муніципальна програма сталого розвитку на 2013—2017 роки.

 

Результат не забарився: звичайний гуртожиток, збудований у сімдесятих роках минулого століття, перетворився на затишний утеплений будинок (на знімку внизу). І все завдяки тому, що його мешканці швидко зорієнтувалися і в 2001-му створили ОСГ «Камелія», яке доклало багато зусиль, щоб довести будинок до ладу.


Розповідає голова правління ОСГ «Камелія» Наталія Дорофеєва (на знімку).

 


— У нашому будинку є як переплановані квартири (їх площа від 40 до 70 кв. м), так і блочна система (у блоці по чотири кімнати, лоджія, хол, загальна кухня, душові та вбиральні) — кімнати невеличкі, по 14—15 квадратних метрів. У будинку проживає 61 сім’я. Більшість — пенсіонери. І практично всі отримують житлові субсидії. Тому збирати кошти на реалізацію будь-яких заходів важко. Так, на встановлення теплового лічильника збирали чотири місяці.


— Із 2001 року ми помалу почали ставити будинок на ноги, — продовжує Наталія Степанівна. — Відновили теплотрасу, відремонтували дах, електрощитові та мережі від першого до п’ятого поверху; провели основний кабель з будинку до бойлерної; замінили вікна в під’їзді на енергозберігаючі, труби; провели ремонт в під’їзді; встановили загальні лічильники на газ, холодну та гарячу воду, тепловий лічильник.


ОСГ «Камелія» вперше скористалось Програмою підтримки ПРООН у 2012 році для заміни каналізаційної мережі, стояків гарячої та холодної води, водовідведення та заміни всіх труб у підвалі. Міська програма передбачала співфінансування: 80 відсотків — кошти муніципалітету, 20 відсотків — внесок громади.


У 2015 році завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку співвласники зробили капітальний ремонт житлового будинку: укріпили фундамент, виконали ремонт цоколя, сходів тощо. На це пішло 180 тисяч гривень. 70 відсотків із них надало місто, 30 — власні кошти.


Цьогоріч «Камелія» почала утеплення будинку. Згідно з Муніципальною програмою, капітальний ремонт фасаду та обшивання балконів металопрофілем становили 712 тисяч гривень. Місто профінансувало 70 відсотків, решту — мешканці.


— Усі ці заходи сприяли не лише поліпшенню комфорту, а й економії енергоресурсів, — ділиться Наталія Дорофеєва. — Першу помітну економію побачили після встановлення приладів обліку тепла і води й після утеплення. А головне — в нас тепло навіть у наріжних кімнатах, де раніше було холодно і вогко, на стінах виступала цвіль, а в шафах мали вогкий одяг. У підвальному приміщенні є шість душових для шести сімей, бо не всі змогли перебудуватися. Раніше до підвалу ходили у верхньому одязі, тепер — у шортах.


Далі Наталія Степанівна наводить промовисті цифри.


— До утеплення будівлі, скажімо, у листопаді 2015-го, наші мешканці сплачували за тепло по 6,8 гривні за квадратний метр, за півмісяця жовтня 2016-го — по 4,7 гривні, за цілий місяць ця сума буде майже 10 гривень. Якщо місяць видасть-ся теплий, платитимуть по 4—5 гривень за квадратний метр. Це тоді як сьогодні вартість гігакалорій зросла практично вдвічі, однак ціна за тепло для нашого ОСГ майже не змінилась.


Олена ЧУДІНОВИЧ, прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм ГО «ОПОРА».


Рівне.


Фото автора.