За інформацією прес-центру штабу АТО, за добу (дані на ранок 9.12) російсько-окупаційні війська 15 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників. Як повідомляє група «Інформаційний спротив», найбільш активні обстріли бойовики ведуть на приморському напрямку, на південь і на захід від Донецька. Зафіксовано два випадки застосування супротивником ствольної артилерії — на ділянці між Пісками й Водяним одразу двома калібрами (152 і 122 мм) накрили покинуті окопи, потім ворог переніс вогонь і почав гатити по позиціях, що на південному сході від Водяного. Водночас фіксували удари зі 120-міліметрових мінометів по ділянці в районі Опитного.


У районі Авдіївки й на Світлодарській дузі фіксувалося застосування окупантами двох БМП. Терористи використовують тактику прихованого виходу на замасковану й підготовлену позицію, потім — активне відпрацювання й швидкий відхід, який прикривається інтенсивним вогнем мінометів і великокаліберних кулеметів.


А на схід від Новозванівки російсько-окупаційні війська застосовують проти сил АТО так звану кочівну батарею, що складається з чотирьох гаубиць 122 мм.


При цьому зі складу своєї Докучаєвської групи окупанти висунули додаткову передову групу з кількома станковими гранатометами й кулеметами на позицію до відвалів на північ від Центрального кар’єра для вогневого контролю над промисловою зоною на північ від цієї позиції. Супротивник явно побоюється, що підрозділи сил АТО вийдуть до північно-західної околиці Докучаєвська.


У Донецьку на захід від вулиці Свєтлова в лісопарковій зоні фіксувалися щонайменше дві одиниці 122-міліметрових САУ «Гвоздика». Крім того, окупанти перекидали на буксирі три одиниці 122-міліметрових мінометів з боку Привокзальної на Яковлівку. Через Обільне й на захід від Старобешевого фіксувалося переміщення автотранспорту окупантів. За добу проїхало до 10 одиниць у різних напрямках. На Стилу вирушили МТ-ЛБ (плаваючий бронетранспортер) і пара БМП.


Як написав на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат Дмитро Тимчук, окупанти активно створюють запаси палива й боєприпасів, що надходять залізничним транспортом з Росії, на складах у районі Дебальцевого. Крім цього зафіксовано прибуття й розвантаження тут трьох вагонів з артилерійськими снарядами (152 і 122 мм) та мінометними боєприпасами, а також двох цистерн із ПММ.


Однак мілітаризація окупованої території російською «гуманітарною допомогою» має й зворотний бік. «Правоохоронці ЛНР» намагаються протистояти неконтрольованому обігу зброї. Але поки що все безрезультатно. У підсумку фіксують багато різних видів озброєння на руках у населення. При цьому в процесі відпрацьовувань «сигналів від пильних громадян» вилучають велику кількість і стрілецької зброї (а також боєприпасів, детонаторів, гранат, вибухових речовин), і досить «екзотичної» для «мирного населення». Наприклад, тільки за останній тиждень силовиками було вилучено три ПЗРК (переносний зенітний ракетний комплекс) із блоками живлення. А також у цивільних знайшли російський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК типу 9 К111 «Фагот») і три одиниці переносних реактивних пускових установок 9П132 «Град-П» («Партизан»).