Днями в Українському фонді культури відкрилася виставка робіт заслуженого художника України Г. Ягодкіна. Митець представив на ній цикл живописних картин «Основи», присвячених Г. Сковороді. Отож напередодні 294-ї річниці з дня народження духовного апостола світового рівня відбулась і її презентація за участю колег, мистецтвознавців та сковородинознавців громадського об’єднання «Сковорода-300», що намітило і здійснює широку програму з пропаганди спадщини великого українського філософа, поета і просвітителя, тлумача основ людського щастя.

 

 

Варто зазначити, що ця виставка не стала якоюсь випадковістю у творчому доробку художника. Бо ще зі студентських років, навчаючись у Київському художньому інституті, він захопився постаттю мислителя. Так з’явилися перші роботи, присвячені    Г. Сковороді. А згодом, будучи вже професором кафедри живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, прищепив інтерес до величі дивовижного земляка своїм вихованцям, буваючи з ними на пленерах у місцях, пов’язаних із життям Григорія Савича. Там народжувались задуми і його нових картин, кілька десятків з яких представлені на виставці.


На цих полотнах переважають мотиви, які відображують джерела творчості юного Григорія Сковороди — отчу землю і рідну природу, його розмисли серед них про пошук людського щастя, що й узагальнено в одній із найкращих картин митця «Джерело». Вона й інші роботи циклу «Основи» свідчать: художник не прагнув відтворити біографічні подробиці життя Григорія Савича, а йшов шляхом художніх образів, розкриваючи становлення багатогранної творчої особистості — від звичайного сільського хлопчика до мислителя світового рівня, чий образ, за визначенням мистецтвознавця В. Єфремової, передається засобами символічного реалізму.


Символіка митця яскрава, багатовимірна, а головне — вона не залишає байдужими поціновувачів прекрасного, про що й говорили присутні на презентації. А самого художника ставить у ряд найпомітніших вітчизняних митців станкового живопису сьогодення. Хоча Генрі Миколайович досі лише заслужений художник України.


Микола МАХІНЧУК для «Голосу України».


Фото Юрія ПАСІЧНИКА.