Керівник Луганського обласного представництва Громадянської мережі ОПОРА Олексій Кормилецький стривожений тим, що в Старобільську переселенцям масово відмовляють в отриманні довідок внутрішньо переміщених осіб. Головну причину відмови працівники управління соціального захисту пояснюють відсутністю робочої комп’ютерної техніки й недостатньою кількістю співробітників. Але, як виявилося, річ не тільки у цьому.


Начальник Старобільського управління праці і соціального захисту Ольга Дук уточнила: вони не приймають лише тих ВПО, які звертаються вперше й організовано приїжджають на автобусах. Таких переселенців тут називають транзитними.


— Ми ухвалили рішення брати у переселенців довідку з міської чи сільської ради, яка підтверджує, що вони справді проживають у нашому районі, — заявила Ольга Дук. — Така ситуація склалася через недофінансування управління з боку Міністерства праці та соціального захисту.


За словами керівника Луганської обласної організації «Суспільна служба правової допомоги» Максима Данильченка, той факт, що в управлінні соцзахисту ввели нове поняття «транзитний переселенець» і намагаються самостійно ділити ВПО на «транзитних» і «місцевих» ще до перевірки місця проживання, є кричущим фактом дискримінації.

Луганська область.