Закон про декомунізацію виконується далеко не скрізь. На цьому під час спільного брифінгу наголосили народний депутат Олег Петренко (БПП) та представники громадськості Одеси Артем Карташов і Олег Сімашко.


Законом про декомунізацію на органи місцевого самоврядування покладався обов’язок перейменувати топоніми, які містять комуністичні назви. В Одесі такий обов’язок було покладено на міську раду та міського голову. На жаль, вони цей обов’язок повністю проігнорували. Мало того, було розпочато дискредитаційну кампанію проти даного процесу, заявили учасники брифінгу. У зв’язку з тим, що відведений законом термін сплив, повноваження з перейменування перейшли до голови Одеської облдержадміністрації. Він, на підставі пропозицій громадськості та науковців, ухвалив розпорядження, відповідно до якого на топонімічній мапі Одеси з’явилися назви на честь борців за незалежність України у XX сторіччі, героїв АТО, які віддали життя на сході країни, а також вулиця на честь Героя України, громадського активіста, який загинув від куль сепаратистів під час протистояння другого травня в Одесі.


«Незважаючи на чинність даного розпорядження, міська рада вже вдруге намагається провести перейменування, скасувати всі українські назви, змінити їх на назви на кшталт «Щастя», «Здоров’я», або ж повернути старі комуністичні назви», — наголосив активіст Артем Карташов.


Ще один активіст, учасник АТО Олег Сімашко зауважив, що проект підготувала історико-топонімічна комісія при Одеській міськраді. «Ця комісія склала проект, за яким будуть видалені абсолютно всі назви, які містять державницьке українське навантаження», — сказав він. До того ж, за його словами, у цій комісії є чимало українофобів. «Один із них нещодавно давав інтерв’ю терористичному виданню «Ньюз-фронт», називав владу нелегітимною, що перемогла збройним шляхом. Тобто повторював усі ті кліше, які щодня використовує Кремль у своїй пропаганді», — розповів О. Сімашко. Саме ця комісія, розповів боєць, уже тривалий час не дає дозволу на встановлення в місті меморіальних дощок на честь загиблих одеситів на сході країни.


За даними активістів, українофобський проект рішення планується затвердити шляхом громадських слухань, які заплановані на наступний тиждень.