7 грудня 2016 року в Гамбурзі відбулося Засідання Бюро Парламентської Асамблеї ОБСЄ. 


Уперше з 2012 року на заході була представлена Україна. Участь у засіданні взяв Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПА ОБСЄ, заступник голови загального Комітету ПА ОБСЄ з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища Артур Герасимов. Під час виступів він наголосив на важливості постійної уваги до питання агресії Російської Федерації проти України, якнайшвидшого вирішення безпекової ситуації на сході нашої держави, проблем внутрішньо переміщених осіб, а також питання тимчасово окупованих Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.


Голова делегації України підкреслив, що Україна, ЄС та ОБСЄ не визнають так звані незаконні вибори до Держдуми РФ, що було проведено окупантами на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Тому включення депутатів Держдуми, обраних на окупованій території України, до складу Постійної делегації РФ в Парламентській Асамблеї ОБСЄ є неможливим.


А. Герасимов також нагадав учасникам заходу про рішення Комітету ПА ОБСЄ з повноважень та Бюро організації стосовно порушеного Україною питання щодо оскарження повноважень депутата Держдуми РФ О. Ковітіді, яку Російська Федерація включила до складу парламентської делегації ПА ОБСЄ у 2015 році. Тоді згідно з рішенням Комітету Бюро ПА ОБСЄ прийняло одностайне рішення про невизнання О. Ковітіді членом ПА ОБСЄ.


На засіданні Бюро ПА ОБСЄ в грудні 2016 року Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Крістіне Муттонен учергове підтвердила солідарність з позицією України щодо неможливості включення депутатів Державної Думи Російської Федерації, обраних на окупованій території України, до складу Постійної делегації Російської Федерації в Парламентській Асамблеї ОБСЄ, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.