«Польща підтримує продовження і подальше зміцнення міжнародної присутності на Донбасі, включно з направленням у район конфлікту потенційної збройної поліцейської місії ОБСЄ», — заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський під час виступу на зустрічі глав МЗС країн—членів ОБСЄ в Гамбурзі. 


Він наголосив, що зустріч (8—9 грудня. — Ред.) у Гамбурзі відбувається у складній і непередбачуваній ситуації в світі. «Я вірю, що ОБСЄ може зіграти важливу роль у сфері скорочення озброєнь, підтримки процесів примирення, вирішення конфліктів та популяризації безпеки і стабільності в Європі. Але є одна умова: всі сторони повинні дотримуватися правил», — цитує міністра Укрінформ.


Міністр закордонних справ Польщі висловив занепокоєння нестабільною і непередбачуваною ситуацією на Донбасі, а також «окупацією і незаконною анексією Криму, яка все ще триває».


За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, під час конференції глав МЗС ОБСЄ для України склалася дуже позитивна атмосфера, передає Укрінформ. Дисонансом звучить тільки голос Росії. «Що я тут відчуваю, і, повірте, це не лише моє враження, а абсолютної більшості колег, — це вражаюча відмінність між атмосферою підтримки України майже всіх і відсутність результатів». За словами Клімкіна, українська делегація наполягала на фіксуванні у спільній заяві, що всі повинні визнавати територіальну цілісність і незалежність України в міжнародно визнаних кордонах.


«Абсолютно всі, крім Росії — у Росії навіть в ОБСЄ союзників немає, — були готові прийняти це формулювання. Росія була проти, вона була, звичайно, і проти інших формулювань щодо тимчасово окупованого Криму», — цитує Клімкіна Укрінформ.


Павло Клімкін повідомив журналістам, що в ОБСЄ, де всі рішення приймаються консенсусом, що найчастіше гальмує процес або зовсім робить його неможливим, вже давно обговорюється можливість прийняття рішень у форматі «мінус 1». Схожу за логікою ініціативу просувають і в рамках РБ ООН.