Водогін, асфальтована дорога, нічні світильники на центральній вулиці, відремонтовані школа і дитячий садок, збудовані дві автобусні зупинки — загалом чотири мільйони гривень фінансових «вливань» отримала у нинішньому році громада села Дружелюбівка після об’єднання з міською громадою сусіднього міста Калинівка. Раніше про таку суму могли хіба що мріяти — бюджет села разом з отриманими податками не сягав навіть мільйона гривень. Що ще, крім фінансової складової, змінилося в сільській громаді після того, як подали руку на дружбу сусідам з міста? Про це — у розмові з сільською старостою Інгою Притуляк (на знімку).

 

 

Ми ж з Дружелюбівки, значить — дружелюбні


Від Дружелюбівки до Калинівки — рукою подати. Гарна дорога, ходить транспорт. 10—15 хвилин — і за потреби вже прямуєш міським тротуаром. «На відстань ніхто не нарікає, — розповідає пані Інга. — Була інша проблема — різниця у менталітеті, психології між міськими і сільськими мешканцями. Хай там які ми близькі сусіди, а все одно відмінність була і залишається. Вони живуть на асфальті, ми, відчуваючи під ногами грішну землю, доглядаємо її, маємо з неї хліб і до хліба. Досконало різниці словами не поясню. Але ми відчуваємо її».


Співрозмовниця розмірковує про це тому, що її земляки не одразу сприйняли пропозицію об’єднатися з жителями міської громади. Пані Інга пригадує, як селяни ставили умови. Саме так — пропонували відремонтувати дорогу, нарікали, що в темну пору селом страшно йти, навіть центральною вулицею, бо нема освітлення. Втім, все це селяни готові були проміняти заради однієї справи — прокладення водогону.


Жінка просить уточнити щодо справи з водогоном. Загалом його протяжність має становити 13 кілометрів. Поки що виконано половину роботи. Решту продовжать на весні, з настанням погожих днів. До речі, заступник голови об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Валентина Гордійчук підтвердила, що кошторисна вартість уже складена, гроші виділено. На заваді стала негода. У планах на наступний рік — продовження ремонту сільських доріг, встановлення системи витяжки у шкільній їдальні, а найважливіше — завершення водогону.


Не віддавай портфель,бо не буде ні посади,ні грошей


— Не буду переповідати у подробицях, якими були дебати з приводу об’єднання. Скажу тільки, що дехто настійливо радив не віддавати портфель, — продовжує сільський староста. — Що маю на увазі? До об’єднання я була обрана сільським головою  уже вдруге. Казали, не стане сільради — не буде грошей. Не захоче Калинівка ділитися фінансами. Разом із депутатами переконували земляків, що можемо й надалі залишитися у злиднях. З нашим «худим» бюджетом не розженешся. А тут є шанс отримати більше.


Протягом року дружелюбівці мізкували, як їм бути. Врешті-решт, дали добро на об’єднання. «Ми ж з Дружелюбівки, значить — дружелюбні, як могли не об’єднатися? — усміхається пані Інга. — Сусіди теж вчинили по-партнерськи — одразу взялися виконувати пропозиції, що їх вносили мої земляки. За рік ми отримали те, чого не осилили би за значно триваліший час — не було грошей». Село з населенням майже 800 осіб і місто з 20-тисячною кількістю жителів увійшли до складу однієї Калинівської об’єднаної територіальної громади.


Не з усіма проблемами їдуть до міста


У квітні нинішнього року у Дружелюбівці обирали старосту села. «Посада нова, але люди розуміли, про що йдеться, — ділиться думками Інга Притуляк. — Принаймні, знали, що в селі так само залишиться керівник громади, що матиме помічників, один з яких — землевпорядник. У такого фахівця в селі завжди багато роботи».


Обирали старосту на демократичній основі. Крім колишнього сільського голови Інги Притуляк, свої кандидатури запропонували ще двоє чоловіків. Один із них був із Калинівки. Майже 60 відсотків виборців узяли участь у голосуванні. Як пояснила пані Інга, за претендента з міста проголосувала дуже обмежена кількість мешканців села, він не набрав навіть десяти голосів. Інгу Притуляк підтримали у два рази більше виборців, ніж кандидата, який посів друге місце.


— Коли я чую від інших, що після об’єднання село, в якому перестає працювати сільрада, помирає, хочу навести приклад нашої Дружелюбівки, — наголошує співрозмовниця. — Будівля сільради у нас залишилася, навіть ремонт у ній зробили. Як і раніше, працюємо у ній, видаємо людям довідки про реєстрацію, приймаємо заяви, вирішуємо земельні питання. Не з кожним питанням треба їхати в район. Найбільша вигода, звичайно, в тому, що суттєво додалося коштів. Не так важливо, де гроші лежать — у Дружелюбівці чи Калинівці. Головне, що вони є і працюють на громаду.


Проблеми сільської громади обстоюють в ОТГ троє депутатів із Дружелюбівки. Один із них — сільський староста Інга Притуляк.


За кошти громади відкрили дитсадок


Калинівська ОТГ у нинішньому році отримала загалом 84 мільйони гривень, із них 30 мільйонів — кошти з податку на доходи фізичних осіб, 60 відсотків яких залишають у бюджеті громади. Майже два мільйони гривень надав уряд на розвиток інфраструктури. До об’єднання річний бюджет Калинівської громади становив 25 мільйонів гривень. Значну частину коштів витрачено на ремонт доріг, інші потреби розвитку громади. Зокрема, відкрито дитячий садок, найбільший у місті.


— Використали приміщення, яке ніхто не експлуатував протягом багатьох років, — каже керівник Калинівської об’єднаної громади Анатолій Шамалюк. — Насправді будівництво довелося здійснювати заново. Замінили дах, вікна, двері, зміцнили й утеплили стіни, проклали нову каналізацію й систему опалення, встановили два котли — один на альтернативному паливі, другий на природному газу.


За словами співрозмовника, батьки настільки були зацікавлені у відкритті дошкільного закладу, що самостійно зорганізувалися і допомагали виконувати роботи. Їхніми силами облаштовано ігровий майданчик, розбито клумби, розчищено прилеглу територію.

Вінницька область.

Довідково

 

Чотири об’єднані територіальні громади створено на Вінниччині. Загалом їх має бути 108. 11 грудня відбулися вибори у семи громадах, а 18 грудня — у ще десяти громадах. Загалом у регіоні нараховується понад 700 сільських, селищних, міських громад.

 

За кошти об’єднаної громади восени 2016-го у Калинівці відкрили найбільший у місті дитячий садок.


Фото автора.