На приміщенні Кузнецовського міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів ім. Зоні Матвієнко в пам’ять про цю громадську активістку відкрито меморіальну дошку.


Усе своє свідоме життя громадська активістка з міста-супутника Рівненської АЕС Зоня Матвієнко присвятила боротьбі за права дітей з особливими потребами. Більше 25 років очолювала Асоціацію захисту прав інвалідів з дитинства «Надія». У будівництво комплексу соціальної реабілітації людей з обмеженими фізичними можливостями Зоня Матвієнко вклала серце та душу. Сьогодні цей заклад носить її ім`я, він один з кращих в Україні та цілком відповідає європейським стандартам, що не раз підтверджували іноземні відвідувачі. Сьогодні на обліку реабілітаційного закладу перебувають 75 вихованців — діти та молодь із усієї Рівненщини.


За словами дочки громадської активістки, вихованки центру Яни Матвієнко, ця установа була сенсом усього маминого життя: «Впевнена, її запалу та енергії вистачить і батькам, і працівникам центру, щоб продовжувати розпочату справу, тому що пам’ять — вона не у цій дошці, вона у тому, щоб продовжувати робити добрі справи». Звертаючись до працівників центру, Яна відзначила надзвичайну важливість та потрібність їхньої роботи. Зокрема, дівчина розповіла про мрію своєї мами — облаштувати басейн та центру мати власний транспортний засіб, обладнаний під потреби людей з інвалідністю.


Небайдужі атомники, які теж були присутні на цій події, від початку спорудження центру допомагають йому фінансово, матеріально та морально. Перший гендиректор РАЕС Володимир Коровкін у період перебування на посаді міського голови міста-супутника всіляко сприяв будівництву реабілітаційного закладу. Окремі структурні підрозділи станції вже багато років співпрацюють із центром, надаючи допомогу з обслуговування обладнання, транспортні послуги, а Палац культури РАЕС щомісячно дарує вихованцям квитки на різноманітні культурно-розважальні заходи. Крім того, підприємство щороку проводить працевлаштування людей з особливими потребами. До Дня Святого Миколая генеральний директор РАЕС Павло Павлишин від колективу підготував для відвідувачів установи святкові подарунки.


Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.