-  Щоб вийти раніше на пенсію — доплатіть.


- Ще раз про новий алгоритм.


Ну от і довгоочікувана радість — з нового року мінімальну зарплату піднімуть до 3200 грн.! Майже 126 дол. Зазирнімо в Інтернет. На кінець 2013 року мінімум становив 1218 грн. за середнього курсу 8,25 грн. за долар. Шляхом нескладних арифметичних дій отримаємо 147 дол. Не порівнюватимемо з 2010-м, бо точно без серцевого нападу не минеться...


А от Гройсман, тим часом, каже: «Ми знайшли загальне рішення уряду, коаліції і Президента... І ми пропонуємо, щоб у 2017 році мінімальна оплата праці дорівнювала 3200 грн., на такому самому рівні буде встановлено «споживчий кошик» і прожитковий мінімум».


А українці, почувши те, не знають — плакати  їм чи радіти, адже 125 дол. це менше, ніж 150. Де обіцяне зростання? Аж тут ще й Розенко нагодився зі своїми роз’ясненнями. Нате, каже, й мого баняка на капусту, і коментує: мовляв, у легальній економіці немає таких людей, які отримують 3200. Тому що мінус єдиний соціальний внесок і податки — то вже 2500 грн. А це вже навіть не 100 дол., а 99 за прогнозованим на початок наступного року курсом.


Але кінці з кінцями не сходяться. Якщо від 150 дол., що становили середню зарплату 2013 року, відняти 99 дол., які нам, відрахувавши єдиний внесок, обіцяють у 2017-му, матимемо різницю у 51 дол.! Відважимося запитати: що й у кого зросло?


Щоб вийти раніше на  пенсію, треба буде доплатити. Про це розповів міністр соціальної політики Андрій Рева. Якщо у людини більш як 15, але менш як 20 років стажу, має право вийти на пенсію у 63 роки. Якщо менш як 15 років — у 65 років.


Припустимо, настало 1 січня 2021 року. Вам бракує десяти років страхового стажу. Отже, необхідно доплатити внески за 120 місяців і отримати свій страховий стаж. З січня 2017 року збільшено мінімальну зарплату до 3200 гривень. Єдиний соціальний внесок — 22%, тобто внесок з мінімальної зарплати становитиме 704 грн. за місяць. За 120 місяців вийде майже 84 480 гривень. Заплати — і виходь на пенсію в 60 років, пояснює Рева.
Можливо, раціональне зерно у цьому є. А от у розвинених країнах, кажуть, забезпечені люди просто не отримують пенсію: вона їм не потрібна! Пенсію потребують соціально незахищені або малозахищені співвітчизники. Про них і треба подбати насамперед.


І знову про лічильники тепла та новий алгоритм розрахунку вартості централізованого опалення, завдяки чому, як стверджують фахівці, суми в платіжках можуть знизитися на 20—30 відсотків. Постачальникам послуг, згідно з новим алгоритмом, доведеться розрахувати середню вартість опалювання квадратного метра у будинках з лічильниками і за цим тарифом формувати платіжки для будинків без приладів обліку.


Це рішення Кабміну дивує не лише експертів, а й громадян, адже незрозуміло, хто компенсуватиме постачальникам послуг різницю між фактичним споживанням тепла і тим, що визначатимуть за новим алгоритмом. Найімовірніше, ця «честь», як завжди, ляже на плечі сумлінних співвітчизників. Одне слово, як не крути, а новий алгоритм назвати справедливим язик не повертається, оскільки кожен споживач має платити саме за ту кількість тепла, яку насправді використав! А для цього у кожному помешканні має бути індивідуальний прилад обліку.


Підсумовував  Віктор БОНДАР.