З ініціативи Голови Верховної Ради України Андрія Парубія у Сколівському районі на Львівщині відбувся круглий стіл «Проблеми та перспективи розвитку гірських районів України». У дискусіях про майбутнє карпатського регіону взяли участь перший заступник міністра регіонального розвитку В’ячеслав Негода, голови Львівської, Закарпатської, Чернівецької обласних рад, представники асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» та керівники районних рад.

Що нам дасть центральна влада


Змінити тон дискусій запропонував Голова Верховної Ради Андрій Парубій, бо обговорення часто зводилась до того, що у гірських районах багато проблем, які без центральної влади вирішити важко.


Голови районних рад гірського краю розповідали, як вони виживають у депресивних регіонах. У Вижницькому районі не вистачає деревини, бо все закуповують столичні посередники, хоч 60 відсотків території займають ліси. У Верховинському — нема доріг, люди годинами добираються на роботу пішки. У Воловецькому — жодної гривні на капітальні витрати, не вистачає фінансів на зарплату. У Міжгірському, як і в усіх гірських районах, пропонують залишити мораторій на вивезення ділової деревини. У Самбірському — інвестор не хоче йти в гірську частину, бо там діють 25-відсоткові надбавки до зарплати. Закон про статус гірських населених пунктів має і негативні наслідки, бо став гальмом розвитку бізнесу і підприємництва. У Косівському — розвитку заважає природній парк «Гуцульщина», бо обмежує підприємництво, вмирає переробна промисловість. У Путильському — не відновлені дороги і мости після стихії 2008 року. У селах не можуть придбати соціальний ліс. Більш глобальних проблем торкалися керівники областей.


«У нас тотальне обманювання народу, бо під виглядом санітарної рубки йде заготівля ділової деревини, — зазначив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. — Наступна проблема — законодавство про національні парки обмежує відкриття пунктів пропуску до сусідніх країн».


«Два пропускні пункти із Румунією заморожені, — жалівся голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. — Два мільйони євро, виділених ЄС, зависли у фіскальній службі. Ми не можемо отримати наступний транш, бо не відзвітували за перший. Вартість робіт завищена утричі. Не можемо ні на що впливати, бо підрядник з Києва, і нам кажуть, це не ваша функція. А люди змушені об’їжджати за 300 кілометрів, а напряму — десять».


Вудку, а не рибу


Голова Верховної Ради Андрій Парубій час від часу пропонував перевести мову в інше русло, як депресивні райони перетворити на інвестиційно привабливі. Наголос зробити не на популізм, а на тому, як у регіоні підвищити добробут, створити робочі місця. Потрібно дати вудку, а не рибу.


У дискусіях зіткнулися дві концепції: одна — дай, інша — допоможи.


«Ми повинні мислити так, як наші сусіди, — вважає Андрій Парубій. — Говорити не тільки про проблеми, а про концепцію розвитку. На перших порах потрібно дати поштовх, розробити законодавство, визначитись з напрямками, зменшити оподаткування. Ми повинні попрацювати над питаннями сприяння зеленому туризму, екології, будівництва прикордонних переходів, залучення фінансування з ЄС. Потрібно вийти за межі своїх районів і ширше глянути на проблему».


На думку Андрія Парубія, особливість гірських районів у тому, що тут прихований великий туристичний і екологічний потенціал. Тому важливо розробити спільну стратегію і поетапно розвивати інфраструктуру, залучаючи інвестиції. Ці питання вже обговорені з нашими сусідами з ЄС, передбачено спільну програму розвитку карпатського регіону. У наступному році запланована зустріч з керівниками парламентів сусідніх країн, щоб зробити наступні кроки для розвитку нових ініціатив. Мову потрібно вести не тільки про кошти з бюджету, а як гірські регіони зробити самодостатніми. «Я бачив на прикладі Австрії, як гірські регіони стали привабливими, — сказав Андрій Парубій. — Найголовніше — залучення інвестицій».


Перший заступник міністра регіонального розвитку В’ячеслав Негода нагадав, що закон про статус гірських населених пунктів відіграв важливу роль, але ми зупинилися на наданні соціальних гарантій. Тому спільне завдання — створити нові підходи до формування законодавства України, використавши досвід європейських країн, де сам факт наявності гірських регіонів — позитивна преференція, а у нас — навпаки, просять надати допомогу.


В’ячеслав Негода вважає, що для розвитку гірських районів треба максимально використати обласні стратегії регіонального розвитку, виділивши пріоритети в окремий розділ. Можна отримати кошти з державного фонду регіонального розвитку — це три мільярди гривень. Гроші є, а інфраструктурних проектів нема.


Ще одне джерело фінансування — бюджетна програма соціально-економічного розвитку. Теж майже три мільярди гривень.


Незабаром буде оголошено конкурс на розвиткові проекти. Україні виділили мільйони євро з ЄС на секторальну підтримку.


Закон розвитку, а не проїдання


Голова міжфракційного об’єднання «Карпати» Оксана Юринець вважає, що чотири області, які об’єдналися — Львівська, Закарпатська, Чернівецька та Івано-Франківська, повинні навчитися в гірських районах відповідально господарювати, щоб не шкодити екології. Настав час більше говорити про конкретні справи.


Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин запропонував зробити дві поправки щодо майбутнього гірських районів. Перша — дороги і пункти пропуску, бо завтра буде важко виїхати з країни. Друга — поправка на екологію, щоб після 2020 року все сміття вивозити з карпатського регіону. Це можна вирішити ще сьогодні, бо через два-три роки буде пізно.


«Закон про статус гірських населених пунктів потрібно змінити на закон розвитку, а не проїдання грошей. Наступна зустріч має відбутися з участю профільних міністерств. Слід пом’якшити закон про національні парки, бо суцільні рубки можна вести, а створити другий Буковель законодавче поле не дозволяє, — запропонував голова Сколівської районної ради Микола Романишин.


За підсумками роботи круглого столу «Проблеми та перспективи розвитку гірських районів України» у Верховній Раді України створять депутатську групу для напрацювання законопроектів, які б сприяли розвитку інфраструктури та туризму, збереженню екології та культурної спадщини гірських районів. Змін повинен зазнати закон про статус гірських населених пунктів -це головний законодавчий крок. Будуть прийняті доповнення, які спрощують розвиток зеленого туризму, але ключова логіка розвитку регіону має бути законодавчо закріплена саме в законі про статус гірських населених пунктів.


Учасники зустрічі також прийняли звернення до Кабінету Міністрів про розробку державної програми розвитку Українських Карпат, яка, з одного боку, забезпечить соціальних захист населення, а з другого — не відлякувала б інвесторів.

 

Львівська область.

 

На знімку: Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (у центрі), голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин (праворуч), перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода (ліворуч).


Фото Наталі УГЛЯР.