Минулої неділі відбулися перші місцеві вибори в 41 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в 13 областях України. Волевиявлення, зокрема, відбувалося в ОТГ Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей. Проведення цих виборів є заключним етапом об’єднання територіальних громад і набуття повноважень новими органами самоврядування. Наступні вибори в 143 об’єднаних громадах відбудуться 18 грудня.


За період спостереження за волевиявленням у громадянській мережі «Опора» відзначили проблеми з поінформованістю виборців про заплановане голосування та їхню низьку вмотивованість брати участь у ньому. Ця тенденція, зауважили в «Опорі», характерна для більшості громад, хоча в окремих із них фіксувалася висока зацікавленість виборчим процесом.

 

Рівненська область


Відбулися вибори голови та депутатів Боремельської об’єднаної територіальної громади, що в Демидівському районі на Рівненщині (до неї ввійшло 11 населених пунктів Боремельської, Золочівської та Малівської сільських рад).


На посаду голови ОТГ претендували Боремельський сільський голова Михайло Марчук, його колега Золочівський сільський голова Віктор Корінь, заступник голови Демидівської районної ради Віталій Конський, фермер-підприємець із села Золочівки Віталій Грицюк. На виборах більшість голосів набрав Віктор Корінь, який і очолить Боремельську ОТГ. Йому допомагатимуть 14 депутатів ОТГ, обраних цього ж дня, повідомляє наш власкор Олександра ЮРКОВА.


Волинська область


На Волині обрали голів п’яти ОТГ: Княгининівської Луцького, Прилісненської Маневицького, Литовезької та Поромівської Іваничівського, Поворської Ковельського районів.


Головою поки що найбільшої в області Княгининівської ОТГ стала висуванка політичної партії «Українське об’єднання патріотів — УКРОП» Олена Твердохліб (проголосували 81,55 відсотка виборців). Головою Поромівської ОТГ також став представник «УКРОПу» Євгеній Недищук. Виборці Литовезької ОТГ віддали перевагу представнику ВО «Свобода» Івану Іванчуку, Прилісненської і Поворської — самовисуванцям Ігорю Терещенку та Сергію Семенюку.


Щодо активності виборців, як передає наш власкор Максим СОЛОНЕНКО, то найвищою вона були в Поворській ОТГ (80,96 відсотка), Поромівській (72,1), Прилісненській (66,53), Литовезькій (65,1), Княгининівській (56,95).


Вінницька область


Керівником Джулинської ОТГ у Бершадському районі на Вінниччині з рекордною перевагою над ще двома опонентами — 90,3 відсотка виборців — обрано Петра Швеця (на знімку). У новоствореній громаді майже шість тисяч виборців. Їх інтереси представлятимуть 22 депутати.

 


На вибори Петро Швець ішов самовисуванцем із посади сільського голови Джулинки. Його вже чотири рази обирали керівником села. Щоразу підтримували не менш як 80 відсотків тих, хто приходив на виборчі дільниці.

Тепер Петро Швець керуватиме об’єднаною територіальною громадою. До її складу, крім двох сіл Джулинської сільради, ввійшли ще два населені пункти сусідньої Чернятської громади.


— Треба завжди бути поруч із людьми, ось вам і весь авторитет, — пояснив результат свого успіху «Голосу України» новообраний голова ОТГ.


Крім того, минулої неділі ще в семи ОТГ Вінниччини обирали депутатів і керівників. За даними ГО «Опора», на виборчі дільниці прийшли майже 57,7 відсотка виборців. Це третій показник у державі після Волинської і Рівненської областей, наголошує наш власкор Віктор СКРИПНИК.


Херсонська область


Вибори очільників чотирьох нещодавно створених ОТГ у Білозерському, Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонщини знову відзначились рекордно низькою явкою. За даними організації «Опора», на дільниці в день волевиявлення прийшли заледве 36,05 відсотка виборців. А це найменше в Україні! Не обійшлося й без порушень: у Каланчацькому районі райдержадміністрація своїм листом запросила чергувати на дільницях у день голосування якихось «дружинників», хоча законодавство передбачає залучення до охорони громадського порядку виключно правоохоронців. У Білозерському районі виборча комісія не залучила до організації голосування по домівках представників кількох кандидатів, у Чаплинському районі з дільниці намагалися викинути спостерігача. Загалом, вибори відбулися без застосування «чорних технологій» і їх результати були цілком прогнозовані. Приміром, у двох найбільших ОТГ з центром у селі Музиківка Білозерського району області, та з центром у селищі Каланчак Каланчацького району із великим відривом від конкурентів перемогли, за попередніми даними, діючі голови Олександр Лейбзон та Володимир Зінчук, інформує наш власкор Сергій ЯНОВСЬКИЙ.


Запорізька область


На Запоріжжі відбулися вибори у п’яти територіальних громадах. Обирали сільських голів та депутатів у двох громадах Оріхівського району та в одній у кожному із ще трьох районів — Запорізькому, Токмацькому та Приазовському. Явка виборців виявилася дещо низькою — 43 відсотки. Найвища активність зафіксована в Остриківській громаді Токмацького району (майже 64 відсотки виборців), найнижча — у пригороді Запоріжжя з центром у селі Біленьке (36). Загалом у волевиявленні в п’яти громадах узяли участь майже 7,5 тисячі виборців.


Серед помічених спостерігачами порушень (чи підозр на такі) варто виділити два. У селі Юрківка (Таврійська громада Оріхівського району) чомусь надрукували бюлетенів навіть менше, ніж було виборців у списках. У тому ж районі, але в іншій громаді, в селі Мала Токмачка, було організовано підвезення виборців шкільним автобусом. Чи було це порушенням, чи просто турботою про жителів великого — понад 3000 осіб населення — села, так ніхто розповісти й не взявся, зауважує наш власкор Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Фото надано редакцією районної газети «Бершадський край».