У селі Великі Копані на Херсонщині ще ніколи не бачили стільки хлопців у камуфляжі із виразними написами «кіборг». Та привід для зустрічі сумний: захисники донецького аеропорту зібралися у зв’язку  з річницею з дня загибелі свого відомого побратима. Останній в роду козак віддав своє життя, щоб жила ненька-Україна.


У 93-й бригаді ЗСУ снайпера Олексія Болдирєва знали за позивним «Малюк». Адже в свої 28 років худорлявий хлопчина важив менше, ніж шістдесят кілограмів і мав вигляд дитини на фоні кремезних штурмовиків із своєї третьої роти. Для бійців 3-ї роти він був завжди усміхненим та дружнім, а для ворогів — карою Божою. Олексій першим підняв український прапор на вежі старого терміналу ДАБу і після виходу численних телесюжетів став у рідному селі знаменитістю, а для хлопчаків із сільської школи — справжньою легендою.


— У розпал боїв за донецький аеропорт загинув лейтенант «Ява», котрий командував нашою групою, і за відсутністю інших офіцерів «Малюк» прийняв командування на себе. До команди на відступ наш взвод дав ворогам доброго відкоша, — розповідає кулеметник 3-ї роти 93-ї бригади ЗСУ Ігор Гофман. — Олексій пройшов бої за ДАБ і вцілів, та у грудні 2015 року в Опитному підірвався БМП-2 із групою наших. Після вибуху потужного фугасу загинули двоє з дванадцяти солдатів. У тому числі й «Малюк».


Односельці Олексія Болдирєва розповідають, що мати його виховувала одна. Юнак був ладен з усіма дружити, а його щира посмішка гасила конфлікти у зародку. Олексій швидко став улюбленцем усього села, тож коли прийшла звістка про його загибель, кошти на похорон сироті збирали усією громадою. Вистачило і на жалобні церемонії, і на меморіальну дошку на стіні сільської школи, і для спорудження пам’ятника на кладовищі. Відкривали його у річницю смерті старшого сержанта Олексія Болдирєва. До місця останнього спочинку «Малюка» прийшли сотні людей, тож незабаром підніжжя монумента вкрив суцільний килим криваво-червоних гвоздик та жовтих троянд. Останнім привітом землякам пролунали слова, залишені загиблим на своїй сторінці у соціальних мережах: «Я не боюся померти за Батьківщину».



На знімку: до пам’ятника герою прийшли віддати йому шану бойові побратими.


Фото автора.