Футбол. Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Матч 18-го туру. 12 грудня.
«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 3:4. Голи: Мораес, 1, Хачеріді, 3 (у власні ворота), 88 (у власні ворота), Рибалка, 30, Фред, 50, Феррейра, 57, Бєсєдін, 90+2.
«Динамо»: Рудько, Бурда, Віда, Хачеріді, Макаренко, Сидорчук (Бєсєдін, 71), Рибалка, Буяльський (Гармаш, 58), Ярмоленко, Гонсалес (Циганков, 81), Мораес. Тренер — Сергій Ребров.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко (Малишев, 90+3), Фред, Марлос (Дентіньо, 80), Коваленко (Тайсон, 72), Бернард, Феррейра. Тренер — Паулу Фонсека.
Вилучено Мораеса, 60 (неспортивна поведінка), Рибалку, 90+4 (два попередження).
Рефері — Анатолій Жабченко (Хмельницький).
Київ. НСК «Олімпійський».
21 318 глядачів. Мінус 5 градусів.


На цей матч, котрий завершував першу частину чемпіонату, «гірники» вийшли в статусі незаперечного лідера чемпіонату. Але попри це, їхній тренер Паулу Фонсека виставив бойовий склад. Адже і для нього, і для його команди київське «Динамо» — головний суперник в Україні.


Початок був приголомшливий, бо господарі вже на 13-й(!) секунді забили донеччанам. На вістрі швидкої атаки опинився Мораес, котрий переграв П’ятова. Однак, святкувати динамівцям довго не довелося. В’юнкий Бернард подав на ближню стійку, а оборонець господарів Хачеріді забив (головою) перший гол у власні ворота.


Після цього активність суперників дещо знизилася. Більше м’яч був у «гірників», а кияни намагалися контратакувати. Один із таких випадів призвів до штрафного. І Рибалка знову вивів «Динамо» вперед.


Відразу після перерви гостям вдалося вдруге зрівняти рахунок. Фланговою передачею Срни скористався Фред. «Шахтар» продовжував активні дії, що принесло йому вдачу. Під час однієї з атак Марлос м’яко навісив м’яч у карний майданчик динамівців. І чомусь ніхто не завадив Феррейрі влучно пробити головою зблизька.


Після цього гола пристрасті на полі розпалилися до межі. І в цей момент господарів підвів їхній нападник Мораес. Надміру гарячий бразилець ударив суперника кулаком в обличчя і був вилучений з поля. Але це не згасило наміру чинних чемпіонів відігратися. Вони пішли вперед великими силами. Але досягти бажаного не змогли.


Цей матч показав, що двічі в одну річку ввійти... можна. Це стосується киян, котрі ще раз пропустили. І другий м’яч у власні ворота забив... Хачеріді. Лише в додатковий час господарі скоротили відставання у рахунку — відзначився молодий нападник Бєсєдін. Але врятувати матч «Динамо» не спромоглося.


* * *


Тепер у чемпіонаті України настає велика перерва. Його події відновляться аж 25 лютого. Але, як відомо, раніше донецький «Шахтар» зіграє матчі 1/16 фіналу Ліги Європи проти іспанської «Сельти» — 16 лютого в гостях і 23 лютого в Україні.