— «БУР» допомагає тим, хто опинився у скрутному становищі, об’єднує молодь різних куточків країни, ламає стереотипи і виховує патріотів.


Вони ще дуже молоді, але за плечима кожного з них достатній досвід громадської та волонтерської роботи щодо залучення молоді до реалізації соціальних проектів. Вони — це насамперед активісти Львівської освітньої фундації «Будуємо Україну разом» («БУР»), які приїхали на Луганщину зі своїми проектами. Проекти досить цікаві: організовані молодіжні табори «БУР», з одного боку, допомагають в проведенні ремонту різних помешкань, а з другого — створюють платформу для спілкування молоді. На практиці це має такий вигляд.


До населеного пункту приїжджають приблизно 25 волонтерів із різних куточків України. Тут вони залучають місцеву молодь для того, щоб допомогти людям відремонтувати їхні помешкання. Увага при цьому концентрується на сім’ях учасників АТО, багатодітних та малозабезпечених громадян. Учасники проекту оглядають об’єкт, складають кошторис, який потім передають інвесторам чи міжнародним донорам. Визначаються також і часові рамки для виконання робіт. Молодь, буває, не має навичок будівельника, маляра чи сантехніка. У цьому разі до проекту запрошуються фахівці, професійні майстри, які виконують певну роботу і водночас навчають молодь.

Першу половину дня «бурівці» працюють на об’єктах, а другу — відводять спілкуванню, мають якусь спільну культурну програму. Вона допомогає налагодити стосунки між різними регіонами, які представляють волонтери, та місцевою молоддю. Такий табір «БУР» уже працював на Луганщині, зокрема в Сватовому та Сєверодонецьку. Сьогодні для участі в проекті розглядають ще три міста області — Рубіжне, Лисичанськ та Старобільськ. До речі, цього року заявки на участь у проекті подали майже 20 міст країни, але оберуть лише 12. Чи потраплять у число щасливчиків названі міста області?


— Цього ми ще не можемо сказати, — зауважує координатор проекту «БУР» Віра Пасішнюк. — Спершу вивчимо ситуацію. Сьогодні ми працюємо в Лисичанську, там зустрілися з місцевою владою і тепер визначаємо проблему, якою будемо займатися.


Ідеться насамперед про район колишньої шахти «Матроська», яка закрилася п’ять років потому. Це рівновіддалена від спальних районів заводу гумотехнічних виробів, склозаводу та самого Лисичанська територія.

Мешкають тут до чотирьох тисяч людей, але немає ні школи, ні дитячого садочка, хоча гостра потреба перебування дітей у дошкільному закладі є.


— Ми поговорили з місцевими жителями, — розповідає координатор проекту по Лисичанську Анатолій Рижков, — і визначили потребу такого об’єкта, щось на кшталт кімнати тимчасового перебування матері та дитини, яка може бути аналогом дитячого садка. Тут тимчасово під наглядом вихователя можуть утримуватися й діти після школи. Ми вже знайшли приміщення, склали кошторис його ремонту і отримали, я вважаю, головний на сьогодні документ — гарантійний лист від Лисичанського міськкому, який підтримав нашу ініціативу і пообіцяв виділити одну штатну одиницю вихователя-педагога.


Волонтери беруться відремонтувати приміщення для такої дитячої кімнати і за цей час допоможуть молоді Лисичанська об’єднати свої інтереси і згуртуватися навколо ідей «БУР», перейнявши досвід своїх колег із Львова.

Луганська область.