Корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» спільно з Торгово-промисловою палатою України, за підтримки інших громадсько-професійних організацій завтра зберуться у Києві на Другий національний виноробний форум.

 

Представники професійних організацій галузі, лідери ринку разом із високопосадовцями, експертами обговорять проблеми та перспективи розвитку виноробства, спільні дії з підвищення конкурентоспроможності виноробної продукції.

 

Напередодні події генеральний директор Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» Володимир Кучеренко відповів на запитання щодо розвитку цієї важливої галузі:

 

-- Що змінилося в житті виноробів після Першого національного виноробного форуму?

 

-- Головним результатом стало те, що центральні органи виконавчої влади звернули увагу на проблеми галузі і зараз намагаються шукати шляхи для їх вирішення. Крім того, відбулась консолідація виробників для подальших узгоджених дій.

 

-- Що очікують від нинішнього заходу?

 

-- Все ще залишаються невирішеними проблеми фіскального та земельного законодавства. Ми потребуємо імплементації європейських та міжнародних регламентів у виноградарстві і виноробстві. Попри скасування ліцензії на оптову торгівлю, непосильною з точки зору бюрократії залишається отримання інших дозвільних документів для виноробів.

 

Важливим є питання підвищення конкурентоспроможності галузі на внутрішньому ринку та розширення експортного потенціалу вітчизняної продукції. Саме ці аспекти учасники форуму матимуть змогу обговорити під час панельних дискусій та сформувати пропозиції для вирішення цих проблем.

 

-- Не могли б ви оцінити стан виноградно-виноробної галузі країни?

 

-- Незважаючи на те, що площі під виноградниками стрімко скорочуються – до майже 45 тис. га, виробництво винограду та вина нинішнього року збільшиться. Прогнозується, що буде виготовлено 1,2 млн. гектолітрів у порівнянні з 920 тисячами торік. Передусім така тенденція пов’язана із вступом у плодоношення винограду, який був посаджений, коли діяв збір на розвиток виноградарства.

 

Крім того, що цей збір було скасовано, разом з анексією Криму ми втратили майже 40% виноградних насаджень. Тому вітчизняна виноградно-виноробна галузь сьогодні опинилась у складному становищі.

 

З набранням чинності Угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС, українські виробники вина на внутрішньому ринку мають конкурувати з європейськими товарами, які завозяться до нашої держави безмитно. Втім, поки що це особливо не впливає на експортно-імпортні тенденції. Імпорт вина в 2016-му прогнозується на рівні 300 тис. гектолітрів, що лише на 50 тис. більше, ніж торік. Експорт українських вин зазнає падіння -- в 2016 році поставки за межі держави можуть сягнути 500 тис. гектолітрів у порівнянні з 637 тис. в 2015-му. А от споживання вин українцями нинішнього року зросло майже вдвічі і за прогнозами становитиме мільйон гектолітрів.

 

З огляду на дані Держстату, згідно з якими спостерігається підвищення попиту, збільшення обсягів виробництва та скорочення експорту, можна стверджувати, що українці все ж віддають перевагу вітчизняним винам. Це і є найкращим свідченням патріотизму – обирати українські товари, підтримуючи вітчизняних виробників.

 

-- Які основні заходи в найближчому майбутньому потрібні для підтримки і відродження українського виноробства?

 

-- Основою підтримки має стати створення комфортних умов для ведення бізнесу. Це стосується необхідності імплементації європейських регламентів у галузі, спрощення отримання дозвільних документів для виноробів, необхідність введення квотування використання вітчизняної сировини в коньяки України, вдосконалення фіскального та земельного законодавства, змін в оподаткуванні для фермерських господарств. Важливою є підтримка українських товарів на внутрішньому ринку та розширення експортного потенціалу українських вин.

 

«Укрвинпром» як професійно-громадське об’єднання очікує на запровадження «Дня виноградаря і винороба». Це свято слугуватиме вихованню культури споживання та вшанування праці робітників галузі. Зараз зібрані депутатські підписи на підтримку цієї ініціативи. Тож, чекаємо коли Президент підпише відповідний указ.

 

-- Чи існують прямі механізми і фінансові джерела для підтримки виноробів?

 

-- У нинішніх умовах, коли країна у складному стані, питання державної підтримки практично не вирішується і є реальна загроза втрати вітчизняного виноградарства і виноробства.

 

Зазначена проблема українського виноробства може бути вирішена, на мою думку, лише за умови відновлення механізму державної підтримки, як це було раніше -- віднесення коштів 1,5% збору на розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства до спеціального фонду бюджету.

 

Що стосується інвестицій у виноробній галузі, то це складне питання. Адже для вступу в плодоношення винограду з моменту його закладки повинно пройти 5 років. Тому не всі хочуть вкладати інвестиції в такий довготривалий процес. Крім того, існують ризики, пов’язані зі збором урожаю. Тоді як в країнах ЄС згідно з Національною програмою підтримки виноградарства на страхування врожаю закладено видатки.

 

-- В які терміни можна очікувати позитивних реальних змін в галузі?

 

Для цього недостатньо прийняти кілька поправок до законів. Для нас важливим є послідовна, виважена і довготривала політика держави щодо виноградарства і виноробства. Останнім часом ми бачимо позитивні зміни у цьому напрямі й, сподіваюся, це – лише початок шляху до відродження.

 

Проведення Національного виноробного форуму може бути точкою відліку для «звірки годинників» та створення дорожньої карти з метою подальших спільних дій у напрямку відновлення та розвитку галузі.

 

Підготувала Галина КВІТКА.

 

Голос України