«Україна вдячна Республіці Білорусь за сприяння у створенні нейтрального майданчика для роботи ТКГ і підгруп задля мирного врегулювання ситуації на Донбасі», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Білорусь в Україні Ігорем Соколом.

 

Сторони обговорили не лише роботу мінських груп, а передусім активізацію двосторонньої співпраці України та Республіки Білорусь, зокрема посилення міжпарламентського діалогу, а також активізацію співпраці в економічній, гуманітарній та культурній сферах.

 


Ірина Геращенко та Ігор Сокол (на знімку) обмінялись думками щодо міжпарламентського діалогу в рамках роботи Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Білорусь.


Окрім того, під час зустрічі було обговорено питання співробітництва у сфері культури. Зокрема, присутні обмінялись думками щодо вшанування пам’яті автора першої української Конституції — Пилипа Орлика, який народився на території сучасної Білорусі.


«Встановлення пам’ятника Пилипу Орлику в Мінську, про яке веде мову Українська сторона, стало б чудовим прикладом двосторонньої співпраці в гуманітарній і культурній сферах», — зауважила І. Геращенко.


Під час зустрічі Перший заступник глави парламенту також порушила питання Резолюції ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», ініційованої Україною.


«15 грудня Генеральна асамблея ООН винесе на голосування український проект Резолюції щодо порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму. Цей проект Резолюції для України є надзвичайно важливим. Ми боляче сприйняли позицію Білорусі під час розгляду цієї резолюції в третьому комітеті ООН», — наголосила І. Геращенко.


Народний депутат підкреслила, що Україна з повагою ставиться до зовнішньої політики Білорусі, і так само розраховує на повагу і взаєморозуміння Мінська в питаннях суверенітету і територіальної цілісності України.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.