Голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук та голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря взяли участь у дев’ятій Консультативній Асамблеї парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права.

Вона відбулася в місті Дакар (Сенегал) у рамках 38-го щорічного форуму транснаціональної мережі членів законодавчих органів «Парламентарії за глобальні дії».


Під час роботи асамблеї Світлана Заліщук поспілкувалася з прокурором Міжнародного Кримінального Суду Фатою Бенсуда, яка веде справи Євромайдану та окупації Криму й Донбасу. Міжнародний прокурор позитивно оцінила співпрацю з українською державою та роль громадянського суспільства в розслідуваннях.


Фату Бенсуда в присутності депутатів з багатьох країн в Сенегалі підтвердила: факт відкликання Росією свого підпису під Римським Статутом нічого не змінює у розслідуванні подій в Україні. За її словами, якщо буде доведено роль вищих посадовців у злочинах проти людяності та у воєнних злочинах, то відповідальних за них чекатиме арешт у більшості країн.


Під час свого звернення до учасників асамблеї Світлана Заліщук констатувала, що міжнародне правосуддя стало заручником у руках Росії, яка має право вето в Раді Безпеки ООН і блокує створення міжнародних трибуналів, які б розслідували факти агресії проти України. «Міжнародний Кримінальний Суд зараз чи не єдина інстанція, яка може розслідувати роль режиму Путіна в анексії України», — сказала парламентарій. Вона закликала країни-члени ООН не йти на компроміс «з російськими грошима й газом в умовах, коли Путін веде війну, нехай і неоголошену».


Асамблея парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права в Дакарі ухвалила резолюцію й закликала усі країни ратифікувати Римський Статут як основний захід для подальшого запобігання порушенням норм міжнародного права. 


Нині 124 країни ратифікували, а 71 країна з членів ООН не ратифікували статут. Україна визнала юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду через декларацію парламенту в 2014 році, але відтермінувала ратифікацію Римського Статуту. Водночас, його ратифікація є нашим зобов’язанням у рамках Угоди про Асоціацію з ЄС.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.