Уже 20 грудня народні депутати мають намір розпочати розгляд проекту головного кошторису країни на наступний рік, а 22-го — ухвалити його в цілому. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман не втомлюється з усіх інформаційних майданчиків висловлювати сподівання на те, що Верховна Рада «консолідовано прийме бюджет на 2017 рік». Мовляв, усі показники в документі збалансовані, відповідають національним інтересам і позитивно впливатимуть на економіку. Уряд, каже його очільник, чесно підійшов до формування фінансових планів. Для цього вівся постійний діалог із суспільством та парламентом.


Однак не всі політичні сили поділяють таку думку. Так, представник Опозиційного блоку Юрій Бойко наголошує на тому, що його політична сила пропонує в наступному році зробити наголос у витратах на фінансування не силового блоку, а на збільшення пенсій. Так, за його словами в інтерв’ю одному з телеканалів, бюджетне питання мало б постати на порядку денному ще минулого тижня. «Уся країна чекає, коли парламент візьметься за вирішення питання бідності, — сказав він. — Ще до першого читання ми подали пропозиції до Бюджетного комітету, в яких показали, як можна зробити суттєвий крок на цьому шляху, запропонувавши зменшити витрати на силовий блок і збільшити виплати на пенсії. Це було б справедливо».


Так чи інак, наголосив Юрій Бойко, доки в проекті бюджету не підвищать пенсії, Опозиційний блок за нього не голосуватиме. А в коаліції нині начебто бракує голосів, щоб прийняти документ самотужки. Відтак, стверджує парламентарій, «влада продовжує торги».


Не врахував Кабінет Міністрів і пропозицій, які надійшли до проекту бюджету від «Батьківщини». На цьому наголосив заступник керівника цієї парламентської фракції Сергій Соболєв. «Уряд не вніс пропозиції щодо наповнення бюджету за рахунок деофшоризації та детінізації, — сказав він. — Як і раніше, пішли шляхом торгів за голосування». Він також говорить про підкуп законотворців у голосуванні за головний кошторис, звертаючи увагу на те, що розраховуватися за ці голоси мають намір «грошима пенсіонерів, вчителів, лікарів та бюджетників».


За підрахунками експертів «Батьківщини», каже С. Соболєв, для працівників бюджетної сфери в наступному році необхідно мінімум 60 мільярдів гривень, однак у проекті кошторису ці витрати начебто не відображено. Також, підкреслює він, досі не врегульовано ситуацію з мінімальною заробітною платою.


Ще раніше голосувати за проект Державного бюджету відмовилися представники фракції «Самопоміч».


Вл. інф.