Якими мають бути ставки акцизів на алкоголь? Цю тему обговорювали народні депутати, фахівці та експерти в Кризовому медіа-центрі. Міністерство фінансів запропонувало наступного року збільшити акцизи на продаж спиртного, поінформував завідувач сектору контролю над тютюном та алкоголем Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я Костянтин Красовський. 


Водночас, наголосив він, протягом десяти місяців цього року до Державного бюджету надійшло майже десять мільярдів гривень від продажу хмільних напоїв. Це на два мільярди більше, аніж за аналогічний період минулого року. Так, надходження від акцизів на пиво збільшилися на 81 відсоток, на виноробну продукцію — на 37 відсотків, лікеро-горілчану — на 20 відсотків. Цікаво, що виробництво, наприклад, пива протягом цього року через подорожчання скоротилося лише на сім відсотків. Акциз на півлітрову пляшку цього напою зріс на 62 копійки, каже фахівець. Вкупі з іншими податками ціна мала б збільшитися на 75 копійок. Однак, за даними Держстату, в грудні середня ціна такої пляшки вітчизняного виробництва із 10 гривень зросла до 12. Тобто компанії накрутили ціну.


Починаючи з 2012 року смертність, пов’язана із вживанням алкоголю, зменшилася, кажуть фахівці. Водночас, торік майже три тисячі людей пішли з життя через зловживання спиртним. Тобто кожного дня смерть від зеленого змія знаходить троє людей, які живуть в Україні. Утім, і ця цифра також далека від реальності, оскільки до статистики включено лише випадки, коли офіційно зазначається, що причиною смерті стало отруєння алкоголем. Однак часто фахівці ставлять «пристойніший» діагноз, такий як серцева недостатність абощо.


Завдяки збільшенню ставок акцизів на алкогольні напої протягом цього року державну скарбницю вдалося додатково поповнити на три мільярди гривень. Міністерство фінансів у наступному році пропонує ще підвищити цей збір до 20 відсотків, але досвід свідчить, що збільшити акцизи можна набагато більше, зауважує К. Красовський.


Позафракційний народний депутат Олег Мусій наголосив: протягом двох років роботи у Верховній Раді чітко зрозумів, що лобісти алкогольної та тютюнової продукції сконцентровані у Комітеті з питань податкової та митної політики. Зміни, які передбачають чергове підвищення акцизу на алкоголь, очікується, дадуть державному бюджету додатково ще півтора-два мільярди гривень. «Невже вони будуть зайвими будь-кому», — цікавиться парламентарій. Водночас, очільниця профільного комітету Ніна Южаніна, за його словами, наполягає на зниженні збору на найбільш небезпечну, з точки зору О. Мусія, групу товарів — слабоалкогольну продукцію. Так, на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики прийнято рішення рекомендувати парламенту ухвалити проект змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році з пропозицією підвищити ставки акцизного податку на пиво на рівні 12 відсотків відповідно до індексу споживчих цін. Це неминуче призведе до того, що легкодоступний напій ще більше вживатимуть діти, хвилюється законотворець і наголошує: акцизи на зігріваючі напої потрібно підвищити щонайменше на 50 відсотків. Це, мовляв, допоможе оздоровити націю.