У лікарнях Херсонщини закінчилися запаси імуноглобуліну. Цей препарат вводять паралельно з антирабічною вакциною пацієнтам, котрих покусали дикі чи бездоглядні тварини. Тільки минулого року і тільки в Херсоні по допомогу до медиків звернулися 883 жертви нападів чотирилапих (кожен четвертий — дитина). Тож «попит» на згадані ліки тільки зростає, але не задовольняється.
Заступник головного лікаря регіонального ДП «Лабораторний центр» Анатолій Коваль каже: потреба медзакладів краю становить 1,8—2 літри імуноглобуліну на рік, і раніше замовляли його коштом місцевих бюджетів. Виходячи з нинішньої ціни препарату — 40 грн. за міліграм, це близько 72—80 мільйонів гривень. Навіть за нинішньої фінансової скрути у міських та районних скарбничках такі гроші знайшли б. Але біда в тому, що імуноглобулін став дефіцитним: його виробництво в Україні припинилося, а постачання з Росії чи країн ЄС надто ускладнене.
Натомість, тварин, хворих на сказ, постійно продовжують виявляти і в обласному центрі, і в сільських районах Таврії, адже пероральну вакцину-приманку для диких тварин (потенційних носіїв збудника цієї інфекційної недуги) держава ще торік припинила закуповувати і розповсюджувати.
Херсон.