Оголосити 25 грудня (Різдво Христове за Григоріанським календарем) офіційним святковим днем в Україні пропонує зареєстрований у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів (№ 5496).


Автори законопроекту — понад 20 народних депутатів України із різних депутатських фракцій і груп, до речі, здебільшого православного віросповідання — у пояснювальній записці посилаються на статтю 18 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, статтю 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та національне законодавство України (стаття 35 Конституції України, стаття 3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»), що гарантують право на свободу думки, совісті та релігії, яке включає свободу сповідувати свою релігію, а також виконання та дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів.


При цьому пропонується залишити вихідним днем і 7 січня — день Різдва Христового за православним (Юліанським) календарем.


«Українське суспільство, як толерантне християнське суспільство, святкує Різдво і за календарем, прийнятим у Європі, і за календарем, який свого часу був встановлений у царській Росії, — зауважив у коментарі «Голосу України» співавтор законопроекту, народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Олександр Бригинець. — Однак виходить, що велика кількість католиків і протестантів, які святкують у грудні Різдво, змушені у цей день працювати. Оскільки це досить велика група людей — декілька мільйонів — щоб вони могли виконувати релігійні традиції, варто запровадити святкування Різдва і 7 січня, і 25 грудня. Це не новація у світі — щоб Різдво відзначалося двічі. У деяких інших країнах, які розташовані у буферній зоні між Європою і Азією, між Євросоюзом і Росією, скажімо, у Білорусі, Молдові, також Різдво святкують двічі.  Але багато православних країн — Болгарія, Румунія, Греція — святкують Різдво 25 грудня. Хоча у Сербії та в деяких пострадянських країнах — 7 січня. І тоді на Новий рік припадає піст. Сподіваюся, рано чи пізно ми прийдемо до того, що відзначатимемо Різдво разом із усім світом».


Однак у церковному середовищі ставлення до такої ідеї — різне. Священик Української православної церкви (Московського патріархату), ректор Відкритого православного університету святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко підтримав ініціативу народних депутатів. «Правильна ініціатива, яка, сподіваємося, потрапить у порядок денний і буде проголосована Верховною Радою, хоча незалежно від них цього року 25 грудня і так вихідний, бо неділя», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.


Водночас керівник Інформаційного управління Київської Патріархії Євстратій Зоря виступає за збереження української календарної традиції: «Хоче хто святкувати за Григоріанським календарем — нехай має можливість, — вважає він. — Але упосліджувати українську календарну традицію лише тому, що до неї прилучилися і московити — шлях до сварки в суспільстві та розколу в Церкві».


Утім, оскільки в Україні церква відокремлена від держави, вирішувати, чи оголосити 25 грудня вихідним днем, чи ні — вирішуватимуть законотворці.


За даними Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, станом на 1 січня 2016 року в Україні понад 23 тисячі православних, греко-католицьких і інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня. Майже 11 тисяч релігійних католицьких і протестантських громад (майже 30 відсотків від усіх релігійних організацій України) святкують Різдво Христове  —25 грудня.