З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Рівному, а також у райцентрах області відбулося покладання квітів до пам’ятного знака «Жертвам Чорнобильської катастрофи».


До Дня вшанування чотирнадцятьом ліквідаторам області надано фінансову підтримку. Загалом, як повідомили в ОДА, відповідно до обласної програми цього року виплатили допомогу 179 ліквідаторам першої категорії, а також 330 — другої і третьої категорій.


А напередодні керівництво області зустрілося з ліквідаторами, які мешкають в області, щоб обговорити їх соціальне, медичне та пенсійне забезпечення, а також постраждалих від катастрофи.


На зустрічі йшлося і про те, щоб повернути ліквідаторам другої категорії право на безплатне санаторно-курортне лікування. Як сказав заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, відповідний проект звернення до Кабінету Міністрів з цього приводу вже підготовлено, його розглянуть на найближчій сесії обласної ради. Адже у 2015 році учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи другої категорії було позбавлено права на безплатне санаторно-курортне лікування. Нині його отримують лише ліквідатори першої категорії та діти-інваліди.


Ліквідатори дізналися про те, що з 2017 року діятиме новий порядок надання чорнобильцям безплатних путівок: процедури закупівлі не проводитимуть, а на місцях укладатимуть тристоронні договори — між людиною, місцевим підрозділом соцзахисту та оздоровчим закладом, який ліквідатори обиратимуть самі.