До судів Херсонщини на розгляд пішла серія справ телефонних терористів -- "мінувальників" навчальних розважальних та торговельних закладів, правоохоронних органів. Та незважаючи на те, що такі повідомлення почастішали, вироки тим, хто їх розсилає, виносять занадто м'які, вважають і потерпілі, і вартові порядку. Скажімо, в Херсоні 25-річний городянин після конфлікту з персоналом нічного клубу не придумав нічого розумнішого, ніж помститися дзвінком про бомбу, нібито закладену тут. Міський суд спершу його виправдав, та прокуратура оскаржила вирок. І вдруге молодика таки засудили. Але всього лише до одного року позбавлення волі.

 

Зрештою обласну прокуратуру також довелося евакуювати після дзвінка про вибуховий пристрій у її приміщенні. Слідство встановило, що дзвонив із власного мобільного телефону мешканець села Щасливе, що у приміському Олешківському районі. Суд Херсона визнав його винним, та покарання обмежив двома з половиною роками позбавлення волі з річним випробувальним терміном. Якщо засуджений протягом цього терміна ще щось не замінує, то до виправної колонії так і не потрапить.

 

Характерно, що вироки, не пов'язані з реальним позбавленням волі, суди Херсонщини найчастіше виносять і посадовцям-корупціонерам. Виходить, за найбільш дражливі для громади злочини карають "символічно". Тоді як за вкрадену в магазині пляшку горілки чи курей з селянського сараю у якогось злодюжки-рецидивіста є цілком реальні шанси потрапити за грати на рік-два.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України