Наша країна має великий потенціал для розвитку відновлюваної електроенергетики. Про це під час круглого столу «Нові можливості для розвитку енергетики в Україні» заявив народний депутат, віце-голова Бюро групи експертів з енергоефективності Комітету зі сталої енергетики Європейської економічної комісії ООН Валерій Писаренко.


Парламентарій зазначив, що законопроект про ринок електроенергетики практично готовий для голосування в парламенті. Також він окреслив проблеми, з якими зустрічаються інвестори в Україні. Зокрема, як вкласти кошти в економіку і як вивезти зароблені гроші. Тому, вважає Валерій Писаренко, Національний банк повинен активніше працювати з інвесторами.


Крім того, підкреслив народний обранець, у іноземних вкладників є проблеми з оформленням земельних ділянок. «На жаль, чинне законодавство в цьому плані обмежує бізнесменів у вкладенні грошей в Україну. Зокрема, сьогодні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Тому, якщо інвестор знайде місце, де є умови для відновлюваної енергетики — сонце, вітер, йому важко буде розпочати роботу. На оформлення землі йде багато часу, а іноді навіть значні інвестиції», — сказав народний депутат.


Водночас, за його словами, на законодавчому рівні потрібно вирішити питання з підключенням до енергосистеми. Тож у разі послідовного розв’язання цих питань можемо з країни-імпортера перетворитися на експортера.
Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук повідомив, що агентство підготувало законопроект, який обмежує термін дії технічних умов на підключення до двох років. Це, на його думку, дасть змогу уникнути будь-яких зловживань. Відповідний документ, за словами Сергія Савчука, в. о. голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський пообіцяв зареєструвати в парламенті.


Також, зазначив керівник Держагентства, вже розроблено проект закону про створення ринку рідких біопалив: біодизель, біоетанол. Нині цей документ узгоджується з центральними органами виконавчої влади.


Крім того, підкреслив він, агентство працює над створенням ринку тепла. «Треба прийняти таке законодавство, щоб «Теплокомуненерго» не володіли мережами. Вони мають перебувати у власності муніципалітетів. Сьогодні «Теплокомуненерго» перекладає втрати в мережі на споживача і закладає у вартість теплової енергії, яка покривається субсидіями. Це несправедливо. Люди мають отримувати якісне і дешеве тепло», — наголосив Сергій Савчук.

 

Крістін Лінс, виконавчий секретар REN21 (відновлювальної мережі енергетичної політики у XXІ столітті), Валерій Писаренко, народний депутат, Сергій Савчук, голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України.



Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.