Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування народний депутат Віталій Курило (на знімку) взяв участь у розширеному засіданні регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування. Під час зібрання підбивали підсумки результатів децентралізації влади в Луганській області та обговорювали бюджет країни на 2017 рік. Організатором заходу виступило Луганське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС, який фінансується USAІD.

 


Учасники засідання говорили про те, як триває реформування місцевого самоврядування, зокрема, про проблеми, які виникають під час формування об’єднаних територіальних громад на Луганщині. Як зазначив радник голови облдержадміністрації з питань децентралізації Сергій Тихоновський, серед активних громад, які наступного року можуть набути статусу об’єднаних, — Троїцька, Красноріченська, Кремінська та Біловодська. А перший заступник голови ОДА Роман Власенко наголосив на тому, що обласна влада зацікавлена в їх створенні, тому докладе максимум зусиль для допомоги у вирішенні проблемних питань. Зокрема, в області створено робочу групу, яка займається питаннями сприяння передачі майна від районів до об’єднаних громад. Це стосується, насамперед, сфери освіти і охорони здоров’я, а також інших об’єктів.


Народний депутат Віталій Курило представив проект державного бюджету на 2017 рік, який оцінив доволі оптимістично. Місцеві кошториси, зокрема, зросли в ньому на понад 60 відсотків — на 44 мільярди гривень, а державна підтримка об’єднаних територіальних громад на наступний рік становитиме 9 мільярдів. Учасники регіональної платформи прийняли рішення про необхідність активізації процесів створення ОТГ в області. Для цього продовжать роз’яснювальну роботу серед громадськості та організують так званий децентралізаційний марафон. Планують також здійснювати візити за «маршрутами успіхів» у функціонуючі об’єднані територіальні громади та проводити спільні заходи з районними радами.

Луганська область.