Далі буде більше можливостей, а отже, і здобутків

 

Фінансування в об’єднаних територіальних громадах, можливості вдосконалення та розвитку системи охорони здоров’я й освітньої галузі ОТГ, розробка стратегій розвитку громад. Ці та інші питання стали предметом обговорення на Форумі об’єднаних громад за участі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Власне, захід було ініційовано урядом і присвячено річниці діяльності об’єднаних територіальних громад, утворених на першому етапі реформи місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень.


«Коли реформа лише розпочиналася, всі запитували: що таке децентралізація, — зауважив у своєму виступі Прем’єр-міністр. — Як можна було тоді це пояснити? Вже нині людям можна розказати, що це таке. Це — нова дорога, якісний ФАП, інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок. Ось що таке децентралізація. Це підприємства, відсутність необхідності щоразу їздити в район або область. Це правильно побудована система управління і розподілу фінансових ресурсів для кожного українця».


За словами глави уряду, до реформи бюджет громади на одного мешканця становив 600 гривень, а нині — 2 000 гривень. І це лише початок, переконаний він. Далі буде більше ресурсів, можливостей, а відтак, і успіхів. Але все це лежить у площині системної серйозної роботи.


У цьому контексті прем’єр наголосив на важливості ухвалення законодавства для забезпечення розвитку громад. Водночас він зауважив, що потрібно не дати можливості спекулювати на земельному питанні. «Всі землі мають бути передані в управління об’єднаних територіальних громад», — констатував В. Гройсман, чим зірвав оплески присутніх.


«Наше завдання, і уряд готовий це зробити, подати окремий законопроект, в якому буде написано, що всі землі ОТГ передаються їм в управління. Хотів би, щоб ми сформували порядок денний — органи місцевого самоврядування, ОТГ — для українського парламенту. Переконаний, що Голова Верховної Ради Андрій Парубій це підтримає. Це мають бути законопроекти щодо об’єднання територіальних громад, управління земельними ресурсами, вирішення тих неточностей, які є», — сказав він. На думку прем’єра, ухвалення цих законопроектів може відбутися у січні-лютому наступного року.


«Для нас важливо, щоб ми побудували систему, яка дасть кожному право, можливість до розвитку. Тому законодавчі зміни і підтримка уряду -дуже важливі», — зауважив він.


За словами В. Гройсмана, у проекті держбюджету збережено всю систему фінансової децентралізації. «Якщо минулого року бюджети зростали на 50 відсотків, то на наступний рік вимальовується зростання ще на 25 відсотків. За 11 місяців місцеві бюджети наповнені на плюс понад 44 млрд. гривень. Це все дає величезну енергію для розвитку», — констатував прем’єр.


Звертаючись до учасників форуму, він наголосив на важливості створення якісної системи охорони здоров’я та освіти. «Ми маємо перестати гратися у популізм і створити якісну нову українську школу, щоб кожна дитина, яка приходить туди, була конкурентна, отримувала знання і здібності, які дадуть можливість стати їй успішною. Ваше лідерство тут є визначальним», — наголосив В. Гройсман.