За оцінками різних експертів, за неповні чотири роки правління В. Януковича з країни було виведено 30—40 млрд. доларів, заявив учора в столиці під час третьої міжнародної конференції «Повернення вкрадених активів корумпованої політичної еліти: арешт; конфіскація; управління» міністр юстиції Павло Петренко. Однак повернути ці гроші до бюджету так і не вдалося. «Для того, щоб Україна могла розраховувати на міжнародну підтримку в цьому питанні, ми повинні показати, що робимо все для того, аби стягнути кошти, які є в Україні. Є ганебним явище, коли 1,5 млрд. доларів, арештованих урядом і правоохоронними органами, досі не потрапили до державного бюджету», — зазначив він і наголосив: це неможливо зробити через відсутність законодавства про цивільну спецконфіскацію.


Учасники публічної дискусії, яка відбулася за ініціативи громадських організацій, обговорили механізм координації зусиль влади, громадянського суспільства та міжнародних експертів щодо пошуку шляхів повернення коштів Януковича та його соратників.

 


На знімку: міністр юстиції України Павло Петренко, представник Генпрокуратури Євген Єнін, Посол США в Україні Марі Йованович, Посол Швейцарії в Україні та Молдові Гійом Шойрер.