Ситуація в сирійському місті Алеппо сколихнула весь світ. Не залишилися осторонь і представники українського політикуму. Так, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд зауважила: сьогодні у світі відсутня система колективної безпеки. Тому, на її думку, скликання Францією засідання Ради Безпеки ООН «для врегулювання кризи в Алеппо» більше схоже на поділ сфер впливу на спустошеній і вимордуваній землі.


«Від серпня 2008 року — грузинської «кризи», у світі більше немає системи колективної безпеки. Ніхто з нинішніх міжнародних інституцій чи світових лідерів не має вже авторитету моралізувати чи розповідати про «міжнародні стандарти». Всі спільники зла, бо мовчали вісім років. І Алеппо, як і Україна, — це наслідок безкарності», — цитує слова Оксани Сироїд прес-служба «Самопомочі».

 

Водночас вона додала, що народження нового безпекового порядку не почнеться, поки не знайдуться ті лідери, які скажуть: немає «кризи в Алеппо» чи «кризи в Україні» — є криза заохочення Москви, криза загравання з Москвою і криза страху перед Москвою.


На думку представника України в ПАРЄ Олени Сотник («Самопоміч»), «нині 50 тисяч мирного населення стали заручниками протистояння режимів, політичної гри, імперських амбіцій Росії та неспроможності світу протидіяти кривавому безумству однієї людини, щоб врятувати тисячі людей на маленькому клаптику землі».


«У той час, коли Лавров цинічно називає м’ясорубку, геноцид частини мирного населення боротьбою з терористами, світ мовчить, ми мовчимо!» — наголошує вона.


Олена Сотник ініціюватиме розгляд питання про події в Алеппо першим на політичному комітеті Ради Європи. «Я розумію, що від мене мало залежить, але якщо кожен на своєму місці зробить хоч щось, можливо, це врятує чиїсь безневинні життя», — наголосила обраниця.


Міжфракційне об’єднання (МФО) «ЄвроОптимісти», до якого входять представники фракцій «Батьківщини», Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту», «Самопомочі» та позафракційні, також засудило дії сирійського режиму в Алеппо.


«Події, що відбулись в Алеппо, мають катастрофічний характер та свідчать про повний крах людяності. У Сирії продовжуються бомбардування та репресії, спостерігається неприйнятна гуманітарна ситуація. Майже 120-тисячне населення Алеппо, в якому до війни проживали 2,5 мільйона людей, стало заручником режиму Ассада», — йдеться в поширеній МФО заяві.


Народні депутати вважають, що влада Сирії і Росія несуть відповідальність за кожне вбивство та за дії, які нині здійснюють військові загони, що перемагають в Алеппо.


«МФО «ЄвроОптимісти» засуджує антилюдські дії влади та закликає уряд Сирії і Росію припинити бомбардування і дати змогу цивільним безпечно вийти з міста. Крім того, наголошуємо, влада не повинна допустити, щоб в Алеппо чинився терор, цивільне населення має бути захищене, необхідно негайно забезпечити гуманітарну і медичну допомогу на території військових дій», — констатують обранці.


Вл. інф.