Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки на Прикарпаття заявив, що незабаром слід очікувати новин про звільнення чергових заручників, а точніше — «дуже важливих ініціатив з цього приводу». Глава держави наголосив, що «Україна докладатиме максимум зусиль, щоб повернути додому всіх заручників, які незаконно утримуються як у Російській Федерації, так і на окупованій території, що перебуває під контролем РФ». «А ті, хто окупував нашу територію, мають понести абсолютно чітку відповідальність», — підкреслив Президент.

 

Щодо поїздки народного депутата України Надії Савченко до Мінська та її перемовин із терористами Петро Порошенко заявив, що такі кроки не йдуть на користь ні їй самій, ні Україні: «Я справді дуже шкодую, бо Надія Савченко — людина, яка пройшла величезні випробування». Але водночас Президент категорично заявив, що Україна не веде жодних перемовин із ватажками бандитських угруповань: «У нас немає ніяких перемовин. Інтереси України представляє тристороння група. Я впевнений, що Держава Україна чітко в рамках тристоронньої контактної групи, в рамках Мінських домовленостей зафіксувала, що агресор — Російська Федерація, яка ввела свої регулярні війська на територію України. Я нікому не дозволю вдавати, що в Україні є внутрішній конфлікт, хоч би якими мандатами це прикривалося. І за дії народних депутатів несуть відповідальність політичні сили, від яких вони обиралися». Глава держави подякував Ірині Геращенко, його представниці у вирішенні гуманітарних питань на сході України, яка працює у тристоронній контактній групі, за докладені зусилля щодо повернення наших бранців додому, повідомляє з Івано-Франківська наш власкор Галина БРУХАЛЬ.


Народні депутати бурхливо відреагували на зустріч Савченко з ватажками бойовиків у Мінську і вже ініціюють виключити її зі складу парламентського Комітету з питань нацбезпеки та оборони, постійної делегації в ПАРЄ та позбавити допуску до державної таємниці. Секретар комітету Іван ВИННИК (фракція Блоку Петра Порошенка) заявив, що якщо зустріч Савченко не узгоджувалася з українською стороною, то СБУ має провести перевірку, передбачену законом, і вирішити питання про порушення кримінального провадження. «Особа, яка веде переговори з терористами, які вбили тисячі українців, не може представляти Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи», — сказав Винник в ефірі одного з телеканалів.


«Те, що нині чудить Савченко, — це державна зрада. За такі дії їй треба негайно заборонити доступ до державної таємниці, відкликати з ПАРЄ і позбавити мандата народного депутата України, — заявив лідер Радикальної партії Олег ЛЯШКО. — Їздити вільно на територію ворога може лише ворожа агентура, як Бойко, Льовочкін, Медведчук, Тимошенко і Савченко».


«Таємна зустріч народного депутата фракції «Батьківщини» Надії Савченко з ватажками терористів Захарченком і Плотницьким у Мінську нівелює зусилля української влади та дипломатії щодо обміну українських полонених і політв’язнів», — заявив перший заступник керівника фракції «Народного фронту», член Комітету з питань національної безпеки і оборони Андрій ТЕТЕРУК в ефірі одного з телеканалів. 


«І коли сьогодні народний депутат, Герой України, член ПАРЄ намагається перетнути «нульову лінію» і шукати якоїсь прямої розмови з терористами, які відповідають і будуть відповідати за кожну загублену людську долю, така людина повністю паплюжить усі зусилля української влади. Оскільки в такий спосіб вона (Надія Савченко. — Ред.) усуває Кремль як головний чинник агресії на Донбасі і показує всьому світові, що «я, як народний депутат, за яким є підтримка народу, розмовляю з такими само представниками, але вже так званих «ЛНР\ДНР», тобто рівний з рівними», — пояснив парламентарій. Водночас Андрій Тетерук наголосив, що перемовини про звільнення українських заручників — це прерогатива Президента України та дипломатичного корпусу, і жоден народний депутат не наділений відповідними правами та повноваженням.


У «Батьківщині» вважають неприпустимими переговори з терористами та їхніми ватажками, — йдеться в заяві партії. «І партія в цілому, і фракція «Батьківщини» у Верховній Раді від самого початку російської агресії проти України послідовно відстоюють позицію, що переговори з терористами проводити не можна. Ця позиція нашої політичної сили зафіксована в численних заявах та виступах», — наголошують у «Батьківщині».


«А Надія Савченко нещодавно заявила про свою участь у новому політичному проекті. Вона не координує свої дії із фракцією та партією «Батьківщина», — сказано в заяві.


У свою чергу Надія САВЧЕНКО в ефірі «Громадського радіо» заявила, що пропонувала Президенту та главі парламенту співпрацю в питаннях обміну полонених та участь у Мінських перемовинах, однак вони не відповіли згодою. «Я півтора року намагалася скорегувати наші дії, починаючи від Президента, котрому я пропонувала свою роботу в цьому напрямі, — сказала Савченко. — Тому що я це пережила, я знаю, як це можна зробити ефективніше. Я також не раз розмовляла з Іриною Геращенко, що готова допомагати, брати участь у Мінському процесі. Але жодного контакту з їхнього боку я не побачила», — розповіла Савченко. Водночас вона відзначила, що співпрацює з деякими депутатами та співробітниками СБУ в цьому питанні. А в акаунтах у соціальних мережах — у Фейсбуці, Твіттері — останніми днями Савченко повідомляє про створення нових фейкових сторінок під її іменем.