«На якому етапі запровадження в Україні електронного квитка в міському транспорті? Які вигоди від цього матиме споживач?»


Ольга БЕРЕСТ.


Київ.


Народний депутат від фракції партії «Об’єднання «Самопоміч» Роман СЕМЕНУХА (на знімку):

 


— Відповідна тема вже декілька років обговорюється в контексті реформи інфраструктури. Нещодавно Верховна Рада прийняла законопроект щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті в першому читанні. Нині у профільному парламентському комітеті документ готують до розгляду в цілому.
Звернення із проханням підтримати законопроект про впровадження електронного квитка подали до Верховної Ради 15 міських голів. Якщо реформа пошириться хоча б на 15 міст, сукупний економічний ефект від впровадження електронного обліку може перевищити 17 мільярдів гривень на рік.


Для пасажира сплата проїзду через електронний квиток — це зручно, і до того ж він уже міститиме інформацію про пільги, а також про кількість поїздок. З відповідним документом люди зможуть їздити на декількох видах транспорту. Але це стане реальністю тоді, коли до електронного квитка додадуться вузли-термінали, великі хай-тек-зупинки, які працюватимуть на стику маршрутів різних видів транспорту. Їх рух буде максимально синхронізований у часі. Тоді громадянин матиме змогу швидко пересісти з метро на автобус, з автобуса на електричку. А якщо й доведеться почекати, то це очікування буде приємне, в теплому сучасному терміналі, обладнаному зручними кріслами, з WІ-FІ, чаєм та кавою, системою охорони.


Місто в свою чергу отримає статистику транспортних потоків та нарешті зможе оптимізувати маршрути й компенсувати пільги за реальними розрахунками.


Електронний квиток — це також інструмент, за допомогою якого можна вивести гроші «з тіні». Після децентралізації міста зможуть розпоряджатися надходженнями в бюджет від транспортних перевезень. Закон дасть змогу містам самостійно регулювати питання пільг та формувати й оптимізувати економіку доставки.


Але найважливіше забезпечити прозорість обрання системи електронного обліку, адже на цьому етапі можливі величезні корупційні ризики.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».