Для українських свинарів рік, що завершується, видався доволі складним. Він став перевіркою виробників і на міцність, і на ефективність. З якими негараздами стикалося вітчизняне свинарство та чого чекати у 2017 році, розповів президент асоціації "Свинарі України" Артур Лоза (на знімку) під час прес-конференції "Підсумки 2016-го і прогнози на 2017-й: результати роботи виробників та експортерів", яка відбулася у столиці.

 

-- Особливо важким для галузі, -- зазначив експерт, -- стало перше півріччя. На це вплинула низка чинників. Насамперед, треба зазначити, що впродовж 2014--2015 років суттєво скоротилося споживання м'яса (і свинини, зокрема) -- на понад 22%. Цьогоріч ситуація залишалася незмінною, і лише на кінець 2016-го з дуже обережним оптимізмом можна прогнозувати покращення. Серед інших факторів, які впливали на галузь -- обвал експорту свинини через закриття основного імпортера -- Росії, а також активізація поширення африканської чуми свиней територією України. Можна констатувати, що АЧС фактично вийшла з-під контролю. Цьогоріч кількість випадків, порівняно з 2015-м, подвоїлася -- вже зафіксовано 83 випадки у 16 областях. Тобто АЧС територіально захопила практично всю Україну за винятком декількох регіонів.

 

Ще один, не менш важливий чинник, який має безпосередній вплив на галузь -- скорочення поголів'я свиней, переважно у присадибних господарствах.

 

Промисловий сегмент, у цілому, демонструє стійкість і зберігає свої позиції. Можна констатувати, що загалом за обсягами виробництва, вирощування і здачі свиней на забій будемо мати приблизно минулорічні показники. Зміни коливатимуться у межах відсотка. Це означає, що більшість промислових господарств займалися підвищенням ефективності. Одним із кроків стало будівництво біогазових установок. Можна сказати, що намітився певний тренд -- дедалі більше свиногосподарств зацікавлені цією темою і готові інвестувати в біогазові технології. Це не лише вища ефективність, а й можливість покращувати ситуацію з впливом на навколишнє середовище.

 

(Джерело інфографіки --
Аналітичний відділ асоціації "Свинарі України").

 

Отже, саме перші півроку і перший квартал, зокрема, були надважкими для свинарів. Починаючи з другого півріччя ситуація почала дещо вирівнюватися, хоча загальний рівень цін на свинину трохи "відставав" від минулорічного (29--29,5 грн./кг у 2016-му проти 29,5--30 грн. у 2015-му).

 

Коефіцієнт привабливості ринку перебував у червоній зоні майже все перше півріччя. У другому спостерігалося незначне зростання ціни на свинину і деяке здешевлення сировинної бази, що також стало важливим чинником. Так, ситуація трохи покращилася і ми, в цілому, маємо невеличку але позитивну тенденцію, дуже "обережний" тренд на підйом. Є надія, що він збережеться в 2017-му не лише як ситуативний, а і як макротренд. Сподіваємося, що почався новий п'ятирічний цикл і галузь свинарства зростатиме упродовж наступних років, -- наголосив Артур Лоза.

 

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото автора.

 

Голос України