Ростовська область може спати спокійно: ніяких «груп біженців» з України в Росію не спостерігали ні сьогодні, ні тиждень тому, підтверджує помічник начальника Луганського прикордонного загону капітан Олександр Трохимець. Спростував він і озвучену деякими інформагентствами інформацію про те, що з боку РФ біля кордону зосереджені військова техніка та війська.

Як переконалися наші кореспонденти, міжнародний пункт пропуску «Ізварине» на Луганщині сьогодні працює у своєму звичному режимі. Ні напруги, ні суєти, ні великого потоку машин і людей цього дня помічено не було. Понад те, транспортних засобів і громадян, які перетинають україно-російський кордон в обидва боки, останнім часом навіть поменшало. Якщо, скажімо, раніше кордон перетинали 600 людей і 100 машин на добу, то сьогодні близько 500, а транспортних засобів — до 80.

Про ситуацію ми вирішили розпитати і простих громадян, яких зустріли в пункті пропуску.

— Я з російського міста Донецька (є таке однойменне нашому Донецьку місто в РФ. — Авт.). На пропускний пункт «Ізварине» приїхала, щоб зустріти свою дочку, яка їде з Києва. Поки вона була там, дуже переживала. Адже стріляють... — розповідає Марія Кирилова. — Сама я уродженка Луганської області, до Росії переїхала майже двадцять років тому, але в Красному Лучі залишилася родичка. Тож у мене болить душа за Україну і людей. Не дай Боже, війна розпочнеться!.. Сама чула по телевізору, як керівники Ростовської області говорили, що за потреби готові організувати пункти для біженців з України. Але таких пунктів у нашому Донецьку не бачила. Не спостерігала й військової техніки біля кордону, людей у формі. Все, як звичайно.

Один зі співрозмовників розповів про деякі незручності, пов’язані з посиленням охорони східного кордону українськими «зеленими кашкетами». «У нас із дружиною російські паспорти, але живемо в Краснодоні, в Україні. Тут у нас дім, робота. У Росію їздимо не так часто, може, кілька разів на місяць. Раніше все було нормально, а сьогодні Україна нас не пускає на свою територію, хоча ми на цьому пункті пропуску вже примелькалися, — обурився чоловік, який не захотів назватися. — В Росії все нормально, люди живуть, як належить. На території, близькій до кордону, військової техніки не бачили, і в Донецьку все спокійно. Комусь було потрібно, щоб поповзли такі чутки...»

— Я живу в українському Суходольську на Луганщині, а народилася в російському Донецьку. Була в Ростовській області в гостях в онука. Росіяни, як і ми, бояться, щоб не було війни. А ще вони вірять чуткам, мовляв, до нас, на схід України, приїдуть загони бандерівців і почнуть усіх різати. Розповідають навіть, що, нібито, такі випадки вже були. Я їх переконувала у зворотному... Мрію швидше дістатися додому, увімкнути телевізор і почути українську мову. Уже скучила за нею, — усміхнулася Наталя Іванова.

У пункті пропуску ми зустріли одну вірменську родину, котра покинула Крим через останні події. Ці люди були небагатослівні: «Ми вирішили на деякий час виїхати до Росії. Жили у Феодосії, але там зараз неспокійно. Політики щось доводять один одному, а прості люди від цього страждають. У Феодосії багато військової техніки, але тут, на україно-російському кордоні, спокійно».

Усі пункти пропуску на україно-російському кордоні, що проходить територією Луганської області, працюють у посиленому режимі. З усіх громадян, які переходять кордон у пункті «Ізварине», за одну добу на територію України не пустили п’ятеро людей. Основна причина — відсутність коштів, необхідних для проживання в чужій державі. Пильніша увага приділяється російським, відставним військовим, які в’їжджають в Україну. Вони викликають підозру, однак права затримати таку людину й не пропустити її через кордон, за наявності всіх документів, у прикордонників немає. Дозволяється провозити через кордон і російські прапори.

***

У Криму російські озброєні формування заблокували вісім підрозділів Державної прикордонної служби України, однак їх робота не припиняється.

Про це поінформував учора на брифінгу перший заступник голови ДПСУ Павло Шишолін, повідомляє Укрінформ. «Усі продовжують виконувати завдання з інших місць дислокації, з інших запасних пунктів управління», — уточнив він. Зокрема, два загони морської охорони — севастопольський і керченський — передислоковано в Одесу й Бердянськ. Особовий склад не склав зброї і не передав систему управління українським кордоном у руки озброєних російських силовиків. Спростували тут і чутки про потоки біженців, яких «помітили» російські ЗМІ на сході нашої країни.

Фото автора.

 

На знімку: міжнародний пропускний пункт «Ізварине».

Помічник начальника Луганського прикордонного загону капітан Олександр Трохимець спростував чутки про потоки біженців.