Понад два роки правоохоронці намагаються розслідувати та передати до суду справи з відмивання коштів колишніми високопосадовцями часів В. Януковича. Судові вироки є ключовими у цих справах. Як повідомив днями на міжнародній конференції «Повернення украдених активів корумпованої політичної еліти: арешт; конфіскація; управління» посол Швейцарії в Україні та Молдові Гійом Шойрер, рішення судових органів України є наріжним каменем для доведення незаконного походження цих коштів, які були покладені на депозити, наприклад, у Швейцарії, та арештовані. «Без рішення українських судів швейцарським органам буде дуже важко конфіскувати майно, і малоймовірно буде повернення цих коштів», — заявив він.

 

Це позиція й інших країн, де виявлені та заморожені гроші, виведені з країни колишніми чиновниками. За інформацією експертів, з березня 2014 року до цього часу в Австрії, Великобританії, Латвії, на Кіпрі, в Італії, Ліхтенштейні, Швейцарії та Нідерландах було заблоковано 107 млн. доларів, 16 млн. євро та 135 млн. швейцарських франків.


Проте у більшості справ, порушених ГПУ щодо відмивання грошей Януковичем, ще навіть не закінчене досудове слідство, каже директор ГО «Центр протидії корупції» Дарина Каленюк. За її словами, кримінальні провадження розпочаті лише за окремими епізодами.


«Слідство триває повільно й неефективно, а в деяких випадках по одним і тим же фактам відкрито декілька кримінальних проваджень, розслідування в яких здійснюється паралельно. Як результат — за два з половиною року з мільйонних активів «сім’ї Януковича» українській владі вдалося повернути до цільового фонду бюджету від конфіскації активів, привласнених корупційними методами, лише 250 тисяч гривень, — зазначила вона на міжнародній конференції .


«Ми зіштовхнулися з тим, що невчасно міжнародним партнерам подаються дані, слідчі неправильно вказують статус особи. А це все використовується стороною захисту для розморожування активів. Але ми вже змінили методи роботи. Нині ГПУ налагодило тісну співпрацю з міжнародними партнерами, зокрема з Федеральним бюро розслідувань США, і сподіваємося, що справи підуть швидше, —  переконує заступник Генерального прокурора України Євген Єнін.