Після підвищення з 1 грудня прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян до 1 247 гривень управління Пенсійного фонду почали перераховувати й пенсії. Лише у столиці протягом листопада було переглянуто 528,9 тисячі справ, що дало можливість багатьом столичним пенсіонерам уже у грудні отримати більші виплати. Про це учора під час прес-конференції повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду у місті Києві Володимир Аніканов. «Перерахунки здійснювалися автоматично. Пенсіонерам не треба було приходити до управлінь, щоб отримати підвищення», — наголосила заступник начальника головного управління Пенсійного фонду у місті Києві Світлана Глущенко.


Утім, середній розмір підвищення становив лише 81 гривню, та й на нього могли розраховувати аж ніяк не всі категорії пенсіонерів.

 

Під перерахунок не потрапили усі ті, у кого пенсія не залежить від такого показника, як прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Передусім ідеться про пенсіонерів, що працюють. А таких лише у Києві понад 208 тисяч.


«До цієї категорії належать і громадяни, яким раніше було нараховано пенсію за спеціальними законами, за якими її розмір встановлювався від заробітної плати», — уточнила Світлана Глущенко.


Проте переважна більшість пенсіонерів в Україні не працюють. «Згідно зі статтею 42 Закону «Про загальнодержавне пенсійне страхування», якщо змінюється норма прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, то непрацюючим пенсіонерам проводиться перерахунок пенсійної виплати. А саме — мінімальної пенсійної виплати та доплат за понаднормовий стаж. Також цим перерахунком охоплені мінімальні пенсійні виплати для отримувачів пенсій за інвалідністю й у разі втрати годувальника», — розповіла Світлана Глущенко.


За її словами, зросли підвищення, передбачені Законом «Про статус ветеранів війни та праці», перерахувалися надбавки за особливі заслуги перед Україною, за донорство крові та державна соціальна допомога на догляд. Шкода лише, що заявлені збільшення не можна назвати істотними.


Наприклад, надбавка донорам крові раніше становила 139 гривень, тепер зросла до 154. Або мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та учасникам бойових дій раніше для інвалідів першої групи виплачувалася у розмірі 3 220 грн., а тепер — 3 553.


Утім, інформація, яку поширили начальник та заступник головного управління Пенсійного фонду у місті Києві, є лише вершиною айсберга у питанні встановлення розміру, підвищення чи перерахування пенсій, доплат та різноманітних надбавок. Адже у кожного пенсіонера своя історія. Аби розібратися, чи можете ви розраховувати на підвищення пенсії, у ПФУ радять спочатку перевірити цю інформацію на сайті portal.pfu.gov.ua.

 

Начальник главного управления Пенсионного фонда в городе Киеве Владимир Аниканов и его заместитель Светлана Глущенко.


Фото Татьяны ПАСОВОЙ.

 

Попри підвищення соціальних виплат та пенсій, більшість українських пенсіонерів все ще живуть у бідності.


Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву газети «Голос України»).