Інновації у роботі народного обранця з виборцями обговорювали під час конференції «Нові інструменти для здійснення депутатських повноважень: паспорт округу» народні депутати, представники апарату Верховної Ради та громадськості. Захід організували Програма «USAІD/РАДА» та Фонд «Східна Європа».


Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Павло Різаненко зазначив: сьогодні, як ніколи, інформація про роботу Верховної Ради, парламентаріїв є відкритою.

 

«У минулому скликанні дані про перелік помічників народних депутатів були таємними. Сьогодні вони доступні, як і декларації політиків, а також повністю систематизована інформація стосовно голосування. Крім того, можна ознайомитись з електронним протоколом засідань парламенту, є відео- і аудіопротоколи. А ще планують прямі трансляції засідань комітетів тощо. Тож нині ми перебуваємо під прицілом громади. Було б бажання у виборців цим користуватися», — сказав він.


Павло Різаненко підкреслив, що основна робота народного обранця — законотворча. Але в дійсності депутат-мажоритарник витрачає значну частину часу на спілкування з виборцями.


«Специфічну інформацію депутат отримує із спілкування з виборцями. Також парламентарій контактує з керівниками місцевої влади, адже вони володіють систематизованою інформацією», — зазначив народний обранець.


Радник Голови Верховної Ради Андрій Малик наголосив: завдяки роботі громадських організацій, які постійно підтримують парламент, надають цінні рекомендації, процес реформування законодавчого органу йде успішно.

На сьогодні, за його словами, Верховна Рада — серед світових лідерів щодо відкритості.


«Глава парламенту стоїть на позиції збільшення доступної інформації про законодавчий орган, його інституційної спроможності. Питання реформи парламенту є одним з ключових», — підкреслив Андрій Малик.


Він нагадав, що у структурі Верховної Ради створено відділ з реформування законодавчого органу. 24 листопада розпорядженням глави парламенту було сформовано відповідну робочу групу, куди ввійшли представники всіх фракцій, міжфракційних об’єднань, апарату парламенту і Кабінету Міністрів.


«Нові інструменти для здійснення депутатських повноважень потрібні завжди, тому що чим ефективніше працюють народні обранці, тим це краще для державної політики», — сказав радник Голови Верховної Ради.


Директор Програми «USAІD/РАДА» Ігор Когут наголосив на необхідності посилення представницької функції парламенту, вдосконалення взаємодії народних депутатів з громадянами та експертним середовищем.

 

Радник Голови Верховної Ради Андрій Малик, директор фонду «Східна Європа» Віктор Лях та директор Програми «USAID/РАДА» Ігор Когут.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.