Цього тижня українські експортери розпочали продаж висівок до Євросоюзу за квотами у рамках Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС -- якщо вірити статистиці, то їх уже реалізовано майже 7 060 тонн (квота -- 17 000 тонн). Ще за межі держави поставлено 5 551 тонну "інших цукрових продуктів" (квота -- 10 000 тонн). Під "іншими цукровими продуктами", пояснили експерти Української аграрної конфедерації, маються на увазі глюкозний та фруктозний сиропи -- сировина для кондитерської промисловості.

 

Джерело --
Інформаційний центр Української аграрної конфедерації.

 

Окрім того, дві квоти українці почали використовувати ще восени -- зокрема, на експорт пішли гриби (341 кг з 500 тонн, тобто 0,07%) та етанол (1 866 тонн з 27 000 тонн, тобто 6,91%).

 

Схоже, завершення року позитивно вплинуло на українських виробників, вкотре підштовхнувши їх вдатися до доволі нетрадиційних для вітчизняного експорту груп товарів. Однозначно позитивним, наголошують в Українській аграрній конфедерації, можна назвати не тільки пожвавлення вітчизняного експорту до ЄС, а й появу в його структурі товарів із доданою вартістю, зокрема висівок та цукрових продуктів.

 

Утім, переважна роль України в світовій торгівлі як постачальника сировини не особливо змінилася після початку дії зони вільної торгівлі з ЄС. Саме квоти на неперероблену продукцію вітчизняні експортери вичерпують першими.

 

Підготувала Галина КВІТКА.

 

Голос України