Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку праворуч) взяла участь в урочистій церемонії відкриття меморіальної дошки на честь драматурга, антикомуніста, першого Президента Чеської Республіки Вацлава Гавела. Так завершилася кампанія з перейменування одного з найбільших бульварів Києва. У заході також взяли участь міністр культури Чеської Республіки Даніел Герман (на знімку ліворуч), тимчасово повірена в справах Чеської Республіки в Україні Здена Цаісова, голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, громадські активісти, народні депутати, урядовці та представники місцевої влади.

 


«Разом з колегами, зокрема, Марією Іоновою, ми писали депутатські звернення до київської влади, аби з’явилася така вулиця в українській столиці, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці перший заступник глави парламенту. — Колишній бульвар Лепсе тепер носить ім’я видатного чеха, друга України, демократа та інтелектуала. Перший Президент незалежної Чехії, справді, був великим другом нашої незалежної держави, його нагородили орденом Ярослава Мудрого, а нині увічнили пам’ять у назві вулиці». Ірина Геращенко висловила задоволення з приводу того, що довелося долучитися до такої події. «Чомусь здається, — написала вона, — що Гавел був би адвокатом негайного безвізу для України та повної ратифікації угоди. Він казав, що майбутнє України — в ЄС. Так і буде». Перший заступник очільника законодавчого органу поділилася з друзями в соціальній мережі тим, що зараз читає книгу Гавела «Сила безсилих».


Голова Інституту національної пам’яті В. В’ятрович під час відкриття меморіальної таблиці зауважив: «У процесах декомунізації ми значною мірою запозичували досвід наших чеських сусідів. Вони довели, що подолання тоталітарної спадщини і декомунізація є невід’ємним елементом перетворення країни на успішну демократичну державу».

Вл. інф.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.