Україна готова передати п’ятнадцять осіб із списку ОРДО/ОРЛО з надією, що Росія розблокує процес звільнення заручників. Про це в телеефірі заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт.


«Ми готові віддати 15 людей зі списку — хворих і жінок — як знак доброї волі напередодні Різдва. Ми сподіваємося, що Росія поки що має хоч якийсь здоровий глузд. Ми даємо можливість зробити певні кроки. Вони позиціонують себе як православна держава, і ми сподіваємося, що процес буде розкупорюватися», — сказав він.


За словами Тандіта, на початку грудня в процесі мінських переговорів у присутності Росії й ОБСЄ був озвучений список з 228 людей з тієї сторони. Українська сторона сьогодні виступає з ініціативою обміну всіх людей із цього списку в рамках закону, «щоб забрати наших 58».


Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко в ефірі «112 Україна» сказала: «Україна заради того, щоб звільнити незаконно утримуваних наших хлопців на окупованих територіях і в РФ, іде на компроміси, щоб їх звідти витягти. І ми все для цього робимо». Коментуючи участь Надії Савченко в переговорах із представниками     ОРДЛО поза мінським процесом, Ірина Геращенко заявила: якщо РФ і підконтрольні їй бойовики на Донбасі мають намір передавати українських полонених окремим народним депутатам, то це слід зробити негайно. Щодо заклику Росії оголосити амністію бойовикам до Різдва, вона повідомила, що до завершення активної фази воєнного конфлікту на Донбасі цього не буде.


На думку народного депутата України Андрія Тетерука, те, що робить Надія Савченко (переговори з Плотницьким і Захарченко), означає легалізацію так званих «ЛНР» і «ДНР». «Держава повинна використовувати й дипломатичний корпус, і СБУ, створити умови тиску на РФ як країну-агресора й відповідальність за кожного захопленого в полон чи убитого українця, відпустити всіх громадян», — вважає Тетерук. За його словами, також потрібно розставляти акценти навколо України, створювати потужне лобі із країн-партнерів на міжнародній арені, це послідовно змусить РФ звільнити заручників.