Наступного тижня в парламенті розглядатимуть «бюджетний пакет». Фракція Радикальної партії вимагає від уряду врахування таких ключових позицій:


1. Закріпити в бюджеті дворазове підвищення мінімальної заробітної плати, піднявши її до 3200 гривень, щоб жодна працююча людина в країні не отримувала менше. Ми боролися за це понад півтора року і не дамо уряду звернути з цього шляху!


2. Підвищити пенсії 500000 українцям (пенсіонерам, людям з інвалідністю, жінкам, що не мають достатнього стажу), які сьогодні отримують 947 гривень на місяць, принаймні на 300—400 гривень, із подальшим підняттям до реального прожиткового рівня та індексацією на рівень інфляції, як це передбачає законопроект РПЛ № 4998.


3. Запровадити реальну державну підтримку переселенців, яких сьогодні кинуто напризволяще. Це майже 2 мільйони українців із Донбасу, Луганщини, Криму, які втратили своє житло. Наша найбільша мрія — щоб люди повернулися на рідну землю і повернули свій дім. А до того держава має фінансово підтримувати переселенців, тож ми вимагаємо від уряду передбачити кошти на компенсацію вартості житла для них!


4. Зберегти спеціальний режим оподаткування для сільгоспвиробників та прийняти законопроекти РПЛ № 5300 та № 5301 про підтримку тваринництва, щоб наші селяни, фермери-одноосібники, малі фермерські господарства, сімейні ферми мали можливість заробляти, годувати свої сім’ї і продавати продукцію. За пропозицією РПЛ, дотація на кожну корову становитиме понад 4000 гривень на рік. Влада замість того, щоб продавати землю, повинна не грабувати селян, а залишати в їхньому розпорядженні зароблені ними ж кошти.


5. Відновити державне фінансування закладів професійно-технічної освіти. Позбавивши державного фінансування ПТУ, уряд позбавляє сільських дітей, дітей із малозабезпечених родин, дітей-сиріт можливості отримати трудові навички, знання, годувати свої майбутні сім’ї! Тому ми вимагаємо відновити державні програми фінансування професійно-технічної освіти.


6. Відновити пільгову норму споживання газу для населення та збільшити її до 2400 куб. м на опалювальний сезон і переглянути несправедливо завищені тарифи, щоб люди не відчували себе бідняками та могли платити комуналку. Багатим все одно цієї норми не вистачить для опалення своїх палаців, а от на одно- чи двокімнатну квартиру буде достатньо. На відміну від субсидій, це стимулюватиме людей справді заощаджувати та впроваджувати енергоефективні заходи для того, щоб вкластися в норму споживання.


7. Запровадити дієву систему підтримки вітчизняних виробників-експортерів через законопроект РПЛ № 2142а про українське експортно-кредитне агентство. Це забезпечить здешевлення кредитів вітчизняним виробникам та просування високотехнологічної продукції українського виробництва по світу. Щоб у майбутньому Іран за 17 мільярдів доларів США купував не літаки Boeіng, а українські «Мрії» та «Руслани». Щоб весь світ купував у нас харківські турбіни, херсонські і миколаївські кораблі, дніпровські труби, львівські трамваї, нашу сільгосппродукцію.


8. Створити привабливі інвестиційні умови для нових виробництв в Україні через прийняття законодавства про індустріальні парки № 2554а-д та № 2555а-д за досвідом Польщі, Словаччини й Туреччини. Щоб залучити в Україну масштабні інвестиції, зупинити відтік талановитих людей та капіталу з країни, розвинути власне виробництво та економіку і перестати жити на подачки з-за кордону.


9. Обмежити зростання земельного податку для промисловості та сільського господарства на рівні не більш як 10 відсотків, незалежно від рівня інфляції, прийнявши законопроект РПЛ №5493. Щоб не дати знищити авіабудівні, суднобудівні, машинобудівні та інші виробничі підприємства і ферми через драконівські податки.


10. Зняти штучний податок на інвестиції — ввізні мита для української промисловості, прийнявши законопроект РПЛ № 5276, а також надати трирічну розстрочку ПДВ на імпортне деревообробне обладнання для посилення ефекту мораторію на вивезення необробленого лісу-кругляка. Це зробить дешевшими станки та устаткування для української промисловості та дасть поштовх розвитку власної економіки і підвищенню реальних доходів громадян.


Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії.