Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко відреагувала на нещодавно виданий посібник ОБСЄ «Две страны — одна профессия» (материалы встреч журналистских организаций России и Украины под эгидой представителя ОБСЕ по вопросам свободы СМИ).


«Ось такі посібники видає ОБСЄ під кураторством Дуні Міятович (представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ). Тієї, яка не помічає арешту Миколи Семени в Криму, щось там тихеньке промурмотіла про Романа Сущенка (без наполегливих нагадувань РФ із вимогою звільнити журналіста). А правда в тому, що вже рік в ОБСЄ з боку РФ заблоковано обрання нового представника з питань свободи слова і медіа, а Дуня Міятович із Сербії утрималася там завдяки позиції і підтримці РФ. Дві країни — одна професія — це, може, про якісь інші країни, відомі пані Дуні, але не про РФ і Україну. Я більш високої думки про українські ЗМІ і журналістів, щоб вважати, що вони однієї «крові і професії» з російськими пропагандистами і розпалювачами війни, прямими учасниками гібридної війни. І мені шкода пані Міятович, яка робить вигляд, що цього не помічає. І прикро за ОБСЄ», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.


Пізніше Перший заступник Голови Верховної Ради, представник Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі написала: «Уважно ознайомилася із заявою пані Міятович щодо моєї реакції на скандальну брошуру ОБСЄ. Залишаюся при своїй думці, що російська «журналістика» сьогодні така само «руконеподаваєма», як і російська політика, що російські «журналісти» напряму винні в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, у створенні образу ворога з України і українців, у найгидотнішій пропаганді і прямій участі у гібридній війні проти моєї дорогої країни. І я не готова закривати очі на цю війну проти найдорожчого — України».


І. Геращенко повідомила також, що три місяці тому написала пані Міятович листа і доклала відео «журналіста» Філліпса. «Це теж «одна професія? Я теж за діалог, але він має базуватися на принципах, а не на їх повному потуранні. А щодо консенсусу з приводу продовження терміну перебування пані Міятович на посаді, то в організації, будь-які дії якої заблоковано через вето Москви, іншого консенсусу і бути не могло. Звичайно, ми дякуємо за тихе і одиночне слово на підтримку Сущенка і Семени (про тихе слово є й у моєму попередньому тексті). Але я точно не вважаю це подвигом. А от відсутність жорсткої й оперативної реакції на продовження арешту Сущенка, на судилище над Семеною, на закриття всіх українських і кримськотатарських ЗМІ в Криму, на їх блокаду на Донбасі, на розпалювання міжнаціональної ворожнечі в російських ЗМІ викликає глибоке занепокоєння», — написала вона.


Водночас перший заступник глави парламенту зауважила: «Я друг ОБСЄ. І мене дуже непокоїть те, що відбувається з цією шановною організацією, принципи якої щодня потураються і перекреслюються державою-членом РФ. Друзі мають говорити правду. Що я і роблю. З повагою до ОБСЄ і пані Міятович».


***


Як удалося з’ясувати, по суті, постійний від початку агресії Росії «діалог» із Спілкою журналістів Росії, який проходить під егідою Дуні Міятович, представляє перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. На порушення принципів колегіальності й прозорості в ухваленні її рішень він присвоїв одноосібне право формувати делегації НСЖУ для участі в міжнародних заходах, презентувати у своїй інтерпретації інтереси й позицію НСЖУ на міжнародному рівні. Це стало приводом демонстративного виходу із лав організації журналістів, які публічно звинуватили його в потуранні Росії. Натомість з’явилися «нові» форми роботи із СЖР — спільні проекти та круглі столи з ухваленням резолюцій із засудженням «мови ворожнечі» та підготовка й видання спеціальних словників «на допомогу» утвердження в Україні «лексики толерантності та шляхетності» в умовах фактичної війни. Ніби й не є очевидним той факт, що Союз журналістів Росії поділяє офіційну позицію свого уряду щодо оцінки подій в Україні. Про це свідчать участь російських мас-медіа в інформаційних спецопераціях проти України, які виправдовують і підживлюють воєнну російську агресію, найрізноманітніші пропагандистські заходи за участю керівництва СЖР.