«Уявіть: ви прибрали в під`їзді, а вам хтось насипав сміття. Звичайно, ви обуритеся. Такі ж почуття в мене (і не тільки) від того, що в нашу область нелегально завозять сміття зі Львова, — пише до редакції постійна читачка «Голосу України» Любов ДАНЮК із Рівного. — Така інформація з’являється час від часу в місцевих ЗМІ. Якщо наприкінці жовтня дубенські комунальники змушені були прибирати львівське сміття з проїжджої частини після ДТП (тоді на трасі Київ—Чоп на окраїні міста Дубно в автомобіля «MAN» лопнуло переднє колесо, водій не впорався з керуванням, вантажівка вдарилася об дорожній відбійник і лягла на правий бік, відтак сміття, яке вона перевозила, розлетілося довкола), то випадки скидання львівського сміття в Радивилівському, Млинівському, Острозькому районах Рівненщини — це вже, пробачте, свинство. Львівським сміттям забруднюють довкілля і в інших областях України. На Волині лісівники, а на Тернопіллі активісти вже організували чергування, щоб цьому завадити. Тому хочу звернутися до міського голови Львова пана Садового: хіба це по-сусідськи підкидати непотріб іншим і в такий спосіб налаштовувати проти себе людей? Станьте не тільки політиком, а й господарем, покажіть приклад з утилізації сміття іншим регіонам, якщо вже вам випало першому відчути повноту проблеми з утилізацією. До речі, я не входжу до жодної політичної сили, щоб ви могли звинуватити мене в якійсь упередженості до вас, але мені небайдуже, в яких екологічних умовах житимуть мої діти, моя онука».

Наш постійний читач із Млинова Віталій ТАРАСЮК свій лист супроводжує ще й фотодоказами:

«Львівська сміттєада докотилася і до нашого Млинівського району. На території недіючого комбінату хлібопродуктів у Діброві виявили дві великі купи сміття. Підстави стверджувати про їх «львівський слід» дають виявлені там деякі «паперові носії» (див. знімки).

 

Це додало клопотів і головного болю Бокіймівському сільському голові Млинівського району Миколі Рубишу, якого відповідні інстанції зобов’язали нейтралізувати цей «сюрприз». Виходить, що львівське сміття він має утилізувати за бюджетні кошти, чим невдоволена громада...

І тут не втримаюся, щоб не закинути докір правоохоронним органам, які полінувалися розслідувати цю справу і притягнути до відповідальності порушників екології із сусідньої Львівської області. Щоб інші начувалися. Млинівські правоохоронці пішли найлегшим шляхом, кваліфікувавши це як правопорушення, передбачене ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відбуватись за яке буде не винний у забрудненні довкілля, а сільський голова.

Депутат Рівненської міської ради Святослав ЄВТУШЕНКО, який тривалий час очолював підприємство «Санком-Рівне», що займалося вивезенням сміття у Рівному, появу в Рівненській області львівського сміття пояснює економічно:

«На вивезенні сміття можна заробити шалені кошти. Швидше за все, за документами відходи зі Львова направляють в інші регіони країни. Вартість пробігу такого автомобіля на один кілометр — в межах 15 гривень. Відстань від Львова, скажімо, до Одеси — 900 кілометрів. Дорога оплачується в обидва боки. Виходить, що одна доставка сміття машиною в Одесу коштувала б 27 тисяч гривень, а якщо розвантажити по дорозі в Рівному, то така доставка стане у 6 тисяч гривень. Тобто різниця (а це 21 тисяча гривень за рейс!) привласнюється тими, хто перевозить, і тими, хто дозволяє розвантаження на нашому Рівненському полігоні. Зважте, що зі Львова щодня виїжджає орієнтовно 67 великотоннажних «самоскидів» зі сміттям.

Тільки-но я дізнався, що в Рівне завозять чужі відходи, підготував проект рішення «Про обмеження експлуатації Рівненського полігона твердих побутових відходів», який уже оприлюднено на сайті Рівненської міськради з 1 грудня. Ним передбачена заборона проведення на полігоні будь-яких операцій з відходами, що утворилися за межами Рівного і Рівненського району. Моя позиція, яка збігається з позицією моїх виборців, однозначна: у Рівному немає куди дівати своє сміття, а львівського нам точно не треба», — пише депутат Рівненської міськради Святослав Євтушенко.

Надіслала нам листа і прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода», в якому, зокрема, йдеться про таке:

«Депутати-свободівці Рівненської обласної ради вимагають від міського голови Львова Андрія Садового з’явитися на засіданні постійної комісії Рівненської обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і дати пояснення стосовно незаконного вивезення сміття на територію Рівненщини. Відповідний лист підготував та надіслав йому 16 грудня 2016 року заступник голови Рівненської облради Олексій Бучинський.

Напередодні під час засідань постійні комісії облради розглянули звернення, ініційоване свободівцями, до Андрія Садового, Кабінету Міністрів та Генеральної прокуратури України щодо припинення вивезення твердих побутових відходів зі Львова на територію Рівненської області. Причиною такого звернення стала поява на теренах Рівненщини стихійних звалищ сміття зі Львова та десятків львівських самоскидів зі сміттям, неодноразово помічених поблизу Рівненського полігона твердих побутових відходів.

Навіть після засідань постійних комісій жителі Острозького району повідомили про ще одну «брудну» знахідку депутату Володимиру Муляру. Поблизу села Оженин на території, орендованій приватною структурою, виявили нове звалище відходів: правоохоронці та місцеві жителі знайшли в ньому значну кількість фіскальних чеків та поштових конвертів «родом» зі Львова».

Читаючи листи, подумала: тема, порушена в них, об’єднала і мешканців, і депутатів рад різних рівнів, що буває нечасто. Адже всім небайдужий стан екології на Рівненщині, яка і без львівського сміття має екологічні проблеми: зазнала впливу від аварії на ЧАЕС, шкідливих виробництв, а у теплі пори року потерпає від торф’яних і лісових пожеж. Сподіваюся, що міського голову Львова Андрія Садового змусить замислитись, що він чинить не по-сусідськи, ще один лист з нашої редакційної пошти:

«Мене дуже-дуже обурює, що на Рівненщину час від часу підкидають львівське сміття. Тож пану Садовому, міському голові Львова, хочу розповісти, як у нашому під’їзді боролися з тими, кому було ліньки винести з квартири сміття до сміттєбаків, і вони викидали його з вікон в надії, що це їм зійде з рук, — ділиться «досвідом» наша читачка, мешканка Рівного Оксана ЛЕВЧУК. — Пакети із сміттям зависали на деревах, тож ті, хто мешкав на першому-другому поверхах, змушені були споглядати на все це неподобство. І все-таки їм гуртом вдалося вирахувати тих, хто з вікон скидав сміття. Люди не полінувалися, зняли ті пакети і принесли їх під двері квартири винуватця неподобств. Міський голова Садовий, як людина мудра, повинен передбачити, що людям із різних регіонів уже уривається терпець і вони можуть організувати акцію щодо повернення львівського сміття туди, звідки воно прибуло (а така ідея вже обговорюється в народі). Та й сам А. Садовий, як лідер політичної сили, буває в регіонах, то як він дивитиметься людям у вічі, чи зможе він розраховувати на їхню підтримку після такого сміттєбуму?».

Листи читала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото Віталія ТАРАСЮКА.