Погоджувальна рада


У четвер, 22 грудня, Верховна Рада планує остаточно затвердити державний кошторис у другому читанні та в цілому. Якщо знадобиться — працюватимуть над бюджетом навіть вночі.


Пленарний тиждень є надзвичайно відповідальним, бо це бюджетний тиждень, наголосив на початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він закликав сформувати порядок денний пленарних засідань так, щоб перед затвердженням державного кошторису в цілому схвалити всі бюджетоутворюючі законопроекти. Глава парламенту також наголосив на потребі ухвалити закон про раду правосуддя, щоб не зупинити судову реформу. Пакет бюджетоутворюючих законопроектів — зокрема, зміни до Бюджетного, Податкового та Митного кодексів — Верховна Рада планує розглянути у вівторок у другій половині дня.

 

Жоден приватний рахунок не постраждає


Держава своїм рішенням про націоналізацію «Приватбанку» гарантує, що люди не втратять свої заощадження та соціальні допомоги. Усі карткові рахунки «Приватбанку», банкомати і далі обслуговуватимуться і працюватимуть. Пауза для юридичних осіб буде лише один день, заявила заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Луценко.


«На наших очах розгортається безпрецедентна операція уряду та Національного банку для захисту вкладників «Приватбанку» — понад 20,5 мільйона людей», — сказала парламентарій. За її словами, йдеться про понад три мільйони пенсіонерів, понад 500 тисяч студентів та 1,6 мільйона інших соціально незахищених громадян, які є клієнтами Приватбанку, а також понад 600 тисяч фізичних осіб-підприємців.


Депутат також відзначила, що всі міжнародні структури, зокрема, Міжнародний валютний фонд та Європейський банк реконструкції та розвитку, підтримали націоналізацію «Приватбанку».


«Зараз найголовніше не допустити паніки, що стало б отрутою для фінансів. Якщо не буде паніки — жоден приватний рахунок не постраждає. Порятунок коштів 20 мільйонів українців не може стати темою для політичної боротьби», — сказала Ірина Луценко. Водночас вона відзначила, що проблема «Приватбанку» утворилася не з вини держави, а накопичилася до 2014 року.


Завдання уряду та парламенту — зробити все для того, щоби вклади українців в «Приватбанку» були захищені, і 20 мільйонів вкладників змогли одержати свої гроші, наголосив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Парламентарій запевнив, що радикали підтримають законодавчі рішення, спрямовані на підтримку «Приватбанку». І навіть сказав журналістам, що сам відкриє рахунок у «Приватбанку». Але водночас політик звинуватив у «непрофесійності та недолугості» керівництво НБУ, закликавши Валерію Гонтареву добровільно піти у відставку або прийняти парламентом рішення про її відповідальність за знищення понад 80 українських банків. «За прорахунки НБУ кожен українець платить із своєї кишені, — сказав Олег Ляшко. — Ми вимагаємо відповідальності, ми вимагаємо крові керівництва Нацбанку. Те, що відбувається з банківською системою, — це злочин проти української держави».


Голова комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка висловив думку, що було б краще, якби проблема «Приватбанку» вирішувалася не лише зусиллями держави, а й в т. ч. і через його акціонерів. Водночас він наголосив, що націоналізація має відбутися прискорено і швидко, без зайвих втрат для українців, бо це великий системний банк.


Представник Президента України Артур Герасимов наголосив, що важливим питанням цього пленарного тижня є внесений главою держави як невідкладний проект закону «Про внесення зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб» (реєстр. номер № 5553). Саме про нього говорив у своєму відеозверненні з приводу націоналізації «Приватбанку» Петро Порошенко.

«Законопроект спрямований на забезпечення захисту інтересів вкладників, згідно з яким держава братиме на себе обов’язок із гарантування відшкодування фізичним особам — вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановлений у відповідності із Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», — сказав А. Герасимов. Тобто держава гарантуватиме у державних банках і вклади, які перевищують 200 тисяч гривень.


Пріоритет — зміцнення обороноздатності


Пріоритетами закону про Державний бюджет України на 2017 рік мають стати зміцнення обороноздатності країни, виділення коштів на посилення українських Збройних Сил, заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Парламентарій закликав колег «стати лобістами української армії». «Бюджет 2017-го, як і попередні, повинен бути бюджетом, спрямованим на підвищення оборони і національної безпеки. Не менш як 5% ВВП мають йти на потреби армії і оборонного комплексу», — підкреслив він.


При цьому парламентарій зауважив, що багато норм бюджету, в т. ч. і соціальні виплати, передбачалось за рахунок конфіскованих коштів Януковича. «Однак після неприйняття закону про спецконфіскацію збалансованість державного бюджету під питанням», — вважає Бурбак. Виправити прогалини у державному кошторисі фракція пропонує за рахунок скорочення видатків на утримання чиновників.


Від опозиційних фракцій пролунало багато критики на адресу проекту бюджету. Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що позиція фракції щодо держбюджету залишилася незмінною — не підтримувати урядовий законопроект через його антисоціальність. Депутат продемонстрував квитанцію за житлово-комунальні послуги, яку йому показали виборці у Шостці Сумської області. Зокрема, пенсіонеру нарахували 2200 гривень комунальних послуг, із яких 1500 гривень — субсидія. Він має сплатити 700 гривень, а на життя із пенсії 1500 гривень залишається 800 гривень. А на підприємстві «Полтавахіммаш», за словами депутата, тільки сім працівників отримують субсидії, всі решта працівників, маючи зарплату 4—4,5 тисячі гривень, змушені сплачувати за комунальні послуги в повному обсязі — по дві тисячі гривень на місяць і більше. Фракція Опоблоку закликала закласти до бюджету конкретні заходи на підтримку реального сектору економіки, державні програми розвитку бюджетоутворюючих галузей, здешевлення кредитних програм, збереження пільг сільгоспвиробникам, підтримку експортерів.


ДГ «Відродження», за словами Олександра Біловола, також наполягає у законі про Держбюджет-2017 зберегти спецрежим оподаткування для аграріїв, збільшити пенсії до рівня прожиткового мінімуму, збільшити видатки на науку, зберегти пільги для учасників АТО, чорнобильців, афганців.


Реальне збільшення зарплат відчують лише низькокваліфіковані працівники, заявив голова ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко. За словами депутата, після зростання мінімалки до 3200 гривень зарплата лікаря вищої категорії 13-го розряду становитиме 3632 гривні, учителя вищої категорії 14-го розряду — 3872 гривні. Не відчують підвищення виплат і пенсіонери, студенти. «Якщо не буде враховано у проекті бюджету ці колізії, голосування за бюджет під великим знаком питання», — стверджував Я. Москаленко.


Децентралізація має бути збережена


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк наголосив на потребі збереження фінансової децентралізації в регіонах, захисту місцевих бюджетів від спроб їх централізувати, зокрема, через освітянську та медичну субвенції, висловивши стурбованість з приводу намірів навпаки централізувати фінансові потоки. «Через руйнацію бюджетної децентралізації міські голови стануть у чергу до голів ОДА, а ті — як Сорока-білобока — тому дам, а тому не дам», — сказав О. Березюк. Парламентарій також висловився за негайне звільнення Голови ЦВК Михайла Охендовського, котрий перебуває під слідством, та переобрання всього складу ЦВК.


У свою чергу, перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський відзначив, що заборгованість держави за субвенціями місцевим бюджетам до кінця року може сягнути майже 4,7 мільярда гривень.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко повідомила, що партія «Батьківщина» подала заяву до НАБУ щодо голови НБУ Валерії Гонтаревої та керівника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворошуліна за махінації із виведенням понад 80 українських банків із ринку. Фракція також наполягає відкликати законопроект № 5535, внесений депутатами від БПП, який передбачає продаж сільськогосподарської землі в середині 2017 року. Однак співавтор цього законопроекту Олексій Мушак від імені парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин заявив, що не відкличе свій законопроект, бо він «відкриває ринок землі» та є виконанням конституційної норми про право власності на землю. «Громадяни повинні не тільки володіти землею як власністю, а також продавати і купувати землю», — заявив О. Мушак, запропонувавши одне з пленарних засідань з 10 по 12 січня присвятити розгляду аграрних законопроектів. А 21 грудня у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання на тему «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення».


Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко запевнив, що уряд налаштований на повну взаємодію з народними депутатами в бюджетному процесі та продовженні децентралізації, хоча існують різні підходи щодо доходів та видатків місцевих громад. Щодо ситуації з «Приватбанком» урядовець повідомив, що всі коментарі оперативно надаватимуть керівництво НБУ та Міністерства фінансів. «Ми не очікуємо жодних ускладнень, але очікуємо політичних спекуляцій», — додав В. Кириленко.


Голови парламентських комітетів порушили ще низку важливих проблем. Зокрема, заступник голови Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова повідомила, що комітет отримав листа з Європарламенту, де повідомили, що процес призупинення безвізового режиму в Європарламенті завершений. Відповідні процедури проходять в Раді Європи, що розкриває шлях до надання Україні безвізового режиму.


Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський звернувся з проханням розглянути на цьому тижні зміни до закону «Про вищу освіту» — щодо освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» та вступу до вишів дітей-сиріт.


Голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв розповів, що до нього звернулося декілька народних депутатів із повідомленнями, що майже не користуються службовими автівками, однак за ними зафіксовано дуже величезний пробіг, і попросив провести службове розслідування.


Прерогатива номер один на нинішньому пленарному тижні — це бюджет, прерогатива номер два — судова реформа, підсумував засідання погоджувальної ради Андрій Парубій. І лише після розгляду цих двох блоків до порядку денного пропонуватимуться інші законодавчі пропозиції, зауважив він.


Голова Верховної Ради України привітав усіх із Днем Святого Миколая, адресувавши особливі привітання нашим воїнам на передовій, і побажав їм перемоги, щоб їх оминали кулі.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Прерогатива номер один на нинішньому пленарному тижні — це бюджет, прерогатива номер два — судова реформа.

 

Цитата

 

Заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Ірина ЛУЦЕНКО:


— Держава своїм рішенням гарантує, що люди не втратять свої заощадження та соціальні допомоги, які сплачуються через «Приватбанк».

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак. 

 

Микола Княжицький, Сергій Пашинський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.