Понад тисячу сімейних лікарів Рівненської області мають пройти навчання екстреній медичній допомозі пацієнтам, хворим на серцево-судинні захворювання. Це передбачено проектом Світового банку «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей», що наразі реалізують на Рівненщині. Цьогоріч таке навчання пройшли вже понад двісті п’ятдесят лікарів.

 

Фото надано
Рівненським обласним управлінням
охорони здоров`я.

 

За словами фахівців, від того, наскільки своєчасно та правильно буде надана перша допомога, часто залежить життя та здоров’я людей з хворобами системи кровообігу. Тож реалізовуючи проект Світового банку на Рівненщині, який спрямований на поліпшення лікування та профілактики хвороб системи кровообігу, фахівці обласного управління охорони здоров'я спільно з групою консультаційної підтримки проекту розпочали цикл сучасних тренінгів для сімейних лікарів з підвищення навиків профілактики та лікування захворювань та надання першої медичної допомоги при гострих станах.

 

«Сьогодні в країні триває реформа системи охорони здоров'я, в якій основну ставку роблять саме на інститут сімейних лікарів. Саме вони працюють в безпосередньому контакті із пацієнтами. Тож від того, наскільки ці лікарі будуть фахово підготовлені, часто залежатиме життя пацієнта. Тому ми запланували проведення спеціальних тренінгів для сімейних лікарів з підвищення їхньої кваліфікації та поліпшення навиків з надання першої медичної допомоги хворим на серцево-судинні захворювання», - сказав начальник обласного управління охорони здоров'я Юрій Осіпчук.

 

В свою чергу керівник групи консультативної підтримки проекту Сергій Рибачок розповідає, що під час тренінгів сімейні лікарі області проходять не лише теоретичний курс, але й отримують практичні навики надання першої медичної допомоги за сучасними методиками. В цілому в рамках проекту передбачається проведення 55 дводенних тренінгів та 8 медичних конференцій.

 

Про користь та необхідність таких тренінгів говорять і самі сімейні лікарі, які вже пройшли навчання.

 

«Тренінг був дуже цікавий. Я як молодий спеціаліст почув для себе багато нового у підходах до лікування та профілактики серцево-судинних захворювань. Важливо, що тут є не лише теорія, але й чимало практичних прикладів, на яких ми вчилися, з якими нам, очевидно, доведеться зіштовхнутися в професії», - каже лікар Сарненського центру первинної медико-санітарної допомоги Сергій Одарчук.

 

Солідарна з колегою і сімейний лікар із села Верба Дубенського району Мирослава Хмара: «Враження від тренінгу виключно позитивні. Адже, як кажуть, ознайомлений – значить озброєний. Я переконана, що отримані тут знання піднімуть нашу кваліфікацію не менше як на 50%. А отже, на 50% більше хворим ми зможемо допомогти».

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України