Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
— Ситуація з «Приватбанком» характеризує загалом ситуацію в банківській системі України. Відповідальність за неї несуть не лише його колишні власники, а в першу чергу влада, керівництво Національного банку — правління й голова. А також Президент, який, незважаючи на наші вимоги, досі не вніс подання до парламенту про звільнення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої. Обвал «Приватбанку» — це обвал всієї банківської системи, тому в цих умовах найважливіше не панікувати... Водночас із цієї історії потрібно зробити висновки. По-перше, має бути міжнародний аудит «Приватбанку». По-друге, невже НБУ, який має можливість моніторити в режимі он-лайн ситуацію в будь-якому банку, не бачив дірку в 150 млрд. гривень? Що робив Нацбанк, щоб врятувати ситуацію? Нічого! А відтак був співучасником злочину і має за це відповідати. Тому Радикальна партія вимагає відставки глави НБУ та притягнення її до кримінальної відповідальності.


Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Цими тижнями майже три мільйони наших співгромадян обирали керівників та депутатів місцевих рад об’єднаних територіальних громад. За повідомленням громадських активістів, ми знову побачили, що не обійшлося без підкупу на місцях, адміністративного тиску, залякувань. Але, незважаючи на це, фактично половина депутатів, які обиралися за партійними списками, отримали такі результати: «Батьківщина» — 520 місць із 1571 кандидата, які йшли від партій. Це 33% голосів. На другому місці — 242 депутати (15,4% голосів) отримав Блок Петра Порошенка. Решта партій значно відстали. По головах: 10 голів — це перше місце — партія «Батьківщина», 6 голів — представники БПП. Ми вдячні мільйонам громадян, які підтримали нашу політику, яку ми проводили всі ці роки.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Олігархічний режим готується до свого наступного відтворення. Готується, знищуючи українську інституційну державу. Політична корупція є основою цього відтворення. Що ми бачимо: голова ЦВК зухвало поводиться, як людина, яка є безкарною у цій державі. Ми повинні негайно проголосувати постанову про звільнення голови ЦВК, відновлення справедливості у цій країні й початок боротьби з політичною корупцією безпосередньо.

Маємо проголосувати законопроект про вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками. Ця політично корумпована влада олігархів руйнує країну. Йде повномасштабна війна, щодня вбивають хлопців, а наші «європейські партнери» кажуть: нічого страшного, готуйтеся до виборів на Донбасі. Як, під дулами пістолетів, гармат і танків? Маємо ухвалити закон про окуповані території й визнати нарешті АТО війною...


Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:
— Наші українські реформатори, не знаючи реального стану людей, несамовито вірять і знають, що потрібно робити. Закони, ухвалені останнім часом, то є геноцидні закони. До них я відношу проект № 5130. Гарне прикриття — підвищили мінімальну зарплату до 3200 гривень. А, по суті, ліквідували всі соціальні зобов’язання держави, або скинули їх на місцевий бюджет, або виконуватимуть їх у залежності від можливостей Кабміну.

Це геноцидний закон! У сукупності з «чорним понеділком», пов’язаним з «Приватбанком», у людей остаточно утвердилась думка: погано, але буде ще гірше... Перед прийняттям бюджету дайте відповідь людям: як вижити за 1600 гривень, як вижити людям на селі? Сьогодні село — це внутрішня колонія, резервація. Люди просто вимирають.


Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Розпочався останній сесійний тиждень цього року. Однак основні питання не розглядалися дотепер, не торкатимуться їх і цього тижня. Кажу про зниження комунальних тарифів, створення нових робочих місць, підтримку промисловості, закінчення війни. Наша фракція внесла у Верховну Раду антикризовий пакет законів, але їх просто не виносять на розгляд зали. Натомість влада хоче, можливо навіть і сьогодні, прийняти бюджет на наступний рік. Після цього мають намір розійтися на канікули, щоб не дивитися в очі людям і не відповідати на незручні питання. Навіть позитивні моменти кошторису, такі як підвищення мінімальної зарплати, без підтримки промисловості та створення пільг для малого та середнього бізнесу тільки призведуть до чергової інфляції.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Наші хлопці цими вихідними гинули на сході країни. Російські терористи обстрілюють нас на Світлодарській дузі. Це реальність, в якій країна живе вже третій рік. Грип — дуже важлива проблема, так само, як і спецрежим, ПДВ чи пільги... Але для нашої фракції найголовніше — підвищення обороноздатності та національної безпеки. Державний бюджет воюючої країни передусім має спрямовуватись на армію. Не менш як п’ять відсотків валової продукції необхідно віддавати на оборонну галузь, на розробку нової зброї, на посилення армійського забезпечення й підвищення заробітної плати воїнам. Ми не відступимо від цього. Наполягаємо на поверненні грошей Януковича в державний бюджет. Вимагаємо від НАБУ провести відкрите та публічне розслідування фактів, оприлюднених депутатом Онищенком.


Олег КУЛІНІЧ, група «Відродження»:
— Важливо, щоб проект державного бюджету, який маємо прийняти цього тижня, був збалансований. Найважливіше питання, яке турбує громадян — це заробітна плата. Дуже добре, що ми підняли мінімалку до 3200 гривень, але виникає проблема з діючою тарифною сіткою. Не може технічний працівник отримувати нарівні з лікарем. Не варто забувати про пенсії. Їх треба не на десять відсотків піднімати, а доводити до рівня прожиткового мінімуму. Ще одна проблема — підтримка місцевих бюджетів. Необхідно проголосувати в другому читанні законопроект, який передає частину рентної плати від видобутку нафти й газу на місця. Із 2017 року пропонується скасувати спеціальний режим оподаткування для аграріїв, але передбачається 5,5 мільярда гривень дотацій. Ці гроші мають дійти до тих, хто їх дійсно потребує — дрібних та середніх господарств.


Сергій БЕРЕЗЕНКО, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Ми повинні зробити все можливе, щоб якнайшвидше ухвалити проект бюджету на 2017 рік. У ньому закладені важливі ініціативи Президента та парламентської більшості. Це і підвищення заробітних плат, і посилення соціальних гарантій. Важливо, що в кошторис закладаються ресурси для місцевих громад для продовження децентралізації. Завдяки цій системній реформі держава передає свої повноваження на місця, а головне — передбачає ресурси для цих повноважень. Вибори, які відбулися 11 і 18 грудня в об’єднані територіальні громади, чітко засвідчили величезну підтримку таких змін. Дехто побоювався, що вони стануть предметом політичних спекуляцій, але волевиявлення засвідчило — децентралізація об’єднує Україну. Нагадаю: у запропонованому проекті бюджету закладено дев’ять мільярдів гривень на проекти регіонального розвитку — це кошти, які можуть використати місцеві громади.