БРИФІНГ

 

Підвищення цін на алкоголь є одним з найефективніших інструментів із убезпечення дітей та підлітків від вживання алкоголю та спрямування їх в активну діяльність. Про це під час брифінгу заявив народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Павло Кишкар.


Також, вважає парламентарій, треба розробити Державну програму з профілактики та зменшення рівня споживання алкоголю, яка має включати заборону реклами та суттєве обмеження спонсорства відповідних виробників, часу та місця продажу спиртних напоїв, а також проведення соціальних кампаній.


«Ми проаналізували, що коли відбувалося підвищення акцизів на алкогольну продукцію, смертність і захворювання, які пов’язані із вживанням спиртного, зменшились. Якщо в 2013 році від вживання таких напоїв померло 11,2 тисячі людей, то в 2014-му цей показник знизився майже на тисячу осіб, а в 2015 році становив 9 тисяч 52 особи», — зазначив парламентарій.


Народний депутат розповів, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, торік Україна за рівнем споживання алкоголю посіла 13-те місце в Європі. А згідно із дослідженням ЮНІСЕФ у 2015 році, яке проводилося серед учнів 15—17 років, вперше спробували пиво у віці 9 років (або й молодші) шість відсотків дітей. До досягнення 13 років вже кожен п’ятий підліток пив алкоголь.